AeroPress® to urządzenie skonstruowane z poliwęglanu, które pozwala na ręczne zaparzanie kawy. Konstrukcja oparta jest na cylindrze oraz kolbie z gumową uszczelką. W zestawie znajdziemy również mieszadełko, lejek i łyżkę do kawy. Przyrząd ten łączy zalety metod: French Press, przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu. Jego uniwersalny charakter pozwala na uzyskanie zupełnie nowych walorów smakowych. Wszystko dzięki możliwości dostosowania poziomu zmielenia ziaren, temperatury napoju oraz czasu parzenia do osobistych preferencji. Zaparzacz umożliwia przygotowanie kawy metodą klasyczną, a także odwróconą (Invert). Kolejnym atutem urządzenia jest kompaktowy rozmiar. Możemy je zabrać na wyjazd i każdego dnia przyrządzać nasz ulubiony napój. AeroPress® jest lekki, ergonomiczny i przede wszystkim – banalnie prosty w obsłudze.
- Jak działa AeroPress®
- Do zaparzenia kawy potrzebujesz...
- Jak dbać o AeroPress®
- AeroPress® – doskonała inwestycja!
Wiele osób nadal pyta co to AeroPress® i zastanawia się, czy zaparzacz znajdzie zastosowanie w domu. Urządzenie pojawiło się na rynku już w 2005 roku, a bariści często nazywają je wielką strzykawką. To praktyczny sprzęt dla każdego, lecz największy potencjał odkryją w nim miłośnicy kawy, którzy nie boją się próbować nowych smaków i uwielbiają eksperymentować. To właśnie funkcjonalność i wszechstronność sprawiły, że ten prosty przyrząd cieszy się tak wielkim uznaniem. Docenili go najbardziej wymagający smakosze, a na całym świecie organizowane są zawody, które mają na celu wyłonić najlepszych mistrzów AeroPressu®. To niewiarygodne, że za pomocą tego niewielkiego urządzenia można przygotować kawę na przeróżne sposoby. Choć każdy profesjonalny barista wie, jak działa AeroPress®, może stale odkrywać nowe inspiracje i komponować własne kompozycje smakowe.
Zasada działania AeroPress®
Mechanizm działania urządzenia polega na umieszczeniu zmielonej kawy w cylindrze, którą następnie należy zmieszać z gorącą wodą. Tak przygotowany płyn za pomocą kolby zostaje przeciśnięty przez filtr i trafia do filiżanki. Jak dokładnie przygotować kawę? Oto praktyczne porady, które pozwolą Ci do perfekcji opanować sztukę ręcznego zaparzania tego znakomitego napoju metodą invert.
-
Mielomy kawę i przygotowujemy wodę W pierwszej kolejności należy umieścić uszczelkę w tubie i włożyć papierowy filtr do okrągłego sitka. Aby zneutralizować posmak papieru, warto przelać filtr wrzątkiem. Gorącą wodę można wlać również do AeroPressu® w celu ogrzania.
- Następnie wylewamy wodę z tuby i odmierzamy 16-18 gramów świeżej, jasno palonej kawy. Preferowana jakość to speciality. Ziarna należy zmielić, aby rozmiarem były zbliżone do soli kuchennej. Na porcję naparu powinniśmy przygotować 230 ml wody o temperaturze 88-94 stopni Celsjusza.
-
Pamiętaj o preinfuzji! Na wadze należy umieścić AeroPress®. Wlewamy wodę, aby zalać całe ziarna do 30-40 ml. Następnie korzystamy z mieszadełka, wykonując 3-4 obroty. Zachodzi preinfuzja, czyli proces wstępnego namaczania zmielonej kawy, który w naszym przypadku powinien trwać 30 sekund. Dlatego niezbędny będzie stoper. Po upływie tego czasu wlewamy wodę delikatnymi i kolistymi ruchami. Najlepiej w dwóch lub trzech porcjach, aby ostatecznie uzyskać 230 ml. Po raz kolejny delikatnie mieszamy.
- Okrągłe sitko z papierowym filtrem umieszczamy na górną część tuby urządzenia i dokręcamy.
-
Dokręcamy korem z filtrem i ustawiamy na naczyniu. Odwracamy AeroPress® do naczynia, a następnie przeciskamy kawę, aż do momentu, w którym usłyszymy charakterystyczny syk, który mówi o ciśnieniu, jakie AeroPress® wytworzył. Optymalny czas parzenia powinien wynosić od 2 do 2,5 minuty.
- Teraz wystarczy odkręcić plastikowe sitko i wyrzucić zużyty coffee-cake z filtrem. Mieszamy napar i możemy zasmakować samodzielnie przygotowanej kawy.
Wyciskamy kawę z AeroPress®. Gdy wiemy już, co to AeroPress® i znamy zasadę działania, możemy śmiało zagłębić się w świat kawy i poznawać niezwykłe smaki, jakie uzyskamy, korzystając z tego wyjątkowego urządzenia. Proces przygotowania kawy jest bardzo prosty, lecz wymaga dużej precyzji. Jednak nie trzeba być profesjonalnym baristą, aby opanować powyższe wskazówki.
Teraz wystarczy wstrząstnąć - i gotowe. Warto podkreślić, że nasz ulubiony napój sporządzimy niemal błyskawicznie. Dlatego zaparzacz sprawdzi się idealnie podczas szybkiego śniadania, czy przerwy w pracy. To urządzenie znajdzie zastosowanie wśród osób, dla których kawa to coś więcej, niż pobudzający napój.
Czego potrzebujesz do zaparzenia kawy?
Warto pamiętać, że oprócz AeroPress® będziemy potrzebowali okrągłych filtrów oraz mieszadełka. Te elementy znajdziesz w zestawie. Niezbędny będzie również dobrej jakości młynek żarnowy, a także dwie wagi. Pierwsza posłuży do zważenia cieczy, natomiast druga pokaże gramaturę kawy z dokładnością do 0,01g. Sprawdź także: Metoda odwrócona parzenia w AeroPress®Nie zapominajmy również o termometrze oraz stoperze, lecz w kwestii odmierzania czasu doskonale sprawdzi się aplikacja w telefonie. Należy również pamiętać o odpowiednim naczyniu. Zalecamy serwer, lecz dzbanek na kawę lub w ostateczności kubek również spełnią swoją rolę.
Oczywiście nie ma jedynej i określonej kawy, którą powinniśmy stosować. Wszystko zależy od osobistych preferencji smakosza, lecz gdy tylko dowiemy się, jak działa AeroPress®, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Walory smakowe poszczególnych kaw zależą w znacznym stopniu od ich pochodzenia oraz warunków, jakie panują na plantacjach. Na początku warto sięgnąć po kawę jasno paloną jakości specialty. Doskonałym przykładem będzie Blue Republic, która sprowadzana jest z Brazylii, Etiopii oraz Gwatemali. Ta ciekawa wariacja stanowi idealny balans pomiędzy delikatnym smakiem cappuccino a mocnym espresso. Podczas delektowania się napojem odkryjemy nuty mlecznej czekolady oraz aromat orzecha. Takie zestawienie z pewnością wpisze się w gusta wielu osób.
Każdy, kto wie co to AeroPress® i posiada odpowiedni ekwipunek, może przystąpić do przygotowywania kawy. Zdecydowanie warto wybierać produkty wysokiej jakości, które pochodzą od renomowanych producentów. Ich zaangażowanie i doświadczenie w produkcji najlepszych narzędzi do kawy pozwoliło znacznie wzbogacić rynek. Warto pamiętać, że jedynie oryginalny AeroPress® pozwoli uzyskać oczekiwane efekty. Jego cena nie jest wygórowana, a możliwości wręcz imponujące. To inwestycja, której z pewnością nie będziemy żałować. Po zamiennikach trudno spodziewać się działania na najwyższym poziomie.
AeroPress® – części zamienne i konserwacja
Aby cieszyć się perfekcyjnym działaniem urządzenia, zalecana jest właściwa konserwacja. Niezbędne będzie dokładne czyszczenie każdego z elementów oraz przechowywanie urządzenia w bezpiecznym miejscu. Na rynku istnieje wiele części zamiennych, które sprawią, że AeroPress® pozwoli na przygotowanie setek filiżanek ulubionej kawy.
Jednym z wymiennych elementów jest gumowy tłok. To najważniejsza, a zarazem najbardziej narażona na zużycie część zaparzacza. Na szczęście wysłużony komponent możemy bardzo łatwo zastąpić nowym. Ważne, aby w razie potrzeby kupić oryginalny tłok firmy Aerobie. Instalacja przebiega bardzo szybko i każdy powinien poradzić sobie z nią bez problemów. Na rynku znajdziemy również plastikowe sitka, które stanowią stałe wyposażenie AeroPressu®. Element ten raczej nie jest zużywalny, jednak czasami można go połamać lub zgubić. W sitku należy umieścić filtr, który zamyka tłok urządzenia. Skoro o filtrach mowa, znajdziemy je w zestawie z naszym zaparzaczem. Jedno opakowanie wystarczy na przygotowanie około 350 kaw. W specjalistycznych sklepach możemy zakupić kolejny komplet. W domowych warunkach filtry dołączone do AeroPressu® z pewnością wystarczą na długo. Jednak profesjonalni bariści zawsze powinni mieć pod ręką dodatkowy zestaw.
Zobacz listę wszystkich części zamiennych
AeroPress® – czy warto?
Ten funkcjonalny i niezwykle uniwersalny zaparzacz stanowi doskonałe rozwiązanie dla wszystkich miłośników kawy. Gdy tylko przygotujemy swój pierwszy napój i poznamy, jak działa AeroPress®, odkryjemy nieznane dotychczas możliwości komponowania smaków.
Wszystkie ruchy, które wykonujemy podczas przygotowywania napoju, mają wpływ na doznania sensoryczne. Dzięki temu każda filiżanka przyniesie zupełnie nowe doświadczenia.
AeroPress® to urządzenie zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. Entuzjaści kawy docenią ten wszechstronny zaparzacz za szybkość działania i łatwość obsługi. Natomiast bariści będą eksperymentować z przeróżnymi odmianami kaw, a z każdej z nich wyciągać niesamowite aromaty. Ci najlepsi mogą udać się na Mistrzostwa Polski AeroPress® i rywalizować o start na Mistrzostwach Świata. To pokazuje, jak ogromny potencjał drzemie w tym minimalistycznym urządzeniu.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać AeroPress® jako narzędzie do nauki profesjonalnego przygotowywania kawy. Każdy smakosz bardzo szybko opanuje podstawy działania urządzenia, aby następnie samodzielnie opracować receptury, które spotkają się z uznaniem jury na prestiżowych konkursach. Niekwestionowanym atutem tego innowacyjnego produktu jest bardzo atrakcyjny stosunek ceny do jakości. Za relatywnie niewielkie pieniądze otrzymamy sprzęt, który pokochał cały kawowy świat. Sprawdź, jakie to proste!