Choć sposobów na zaparzenie kawy z AeroPress® zapewne są tysiące, wyróżniamy dwa najbardziej popularne: metoda tradycyjna i metoda odwrócona. Parametrów (zmiennych) wpływających na smak kawy bardzo wiele. AeroPress® pozwala Ci w prosty sposób eksperymentować z kawą, którą od razu trafia do Twojego ulubionego kubka. Zaparzajmy więc!
- Metoda tradycyjna
- Metoda odwrócona
- Co to jest preinfuzja?
- Jaka temperatura?
- Jak smakuje kawa z AeroPress®?
- AeroPress® - dlaczego warto?
AeroPress® – jak parzyć kawę metodą tradycyjną?
Metoda tradycyjna opiera się na prostych krokach, które wykonasz w ciągu zaledwie kilku minut. Oto przepis na Twoją pierwszą kawę z AeroPressu®:
- Na samym początku należy włożyć uszczelkę do tuby i umieścić papierowy filtr w okrągłym sitku. Warto zneutralizować posmak papieru, przepłukując filtr gorącą wodą. Wrzątek zastosuj również do ogrzania AeroPressu®.
- Po przepłukaniu wylej wodę z tuby. Następnie odmierz około 16-18 gramów świeżej, jasno palonej kawy, najlepiej w jakości speciality. Zmiel ziarna, tak aby grubością odpowiadały ziarenkom soli kuchennej.
- Czas rozpocząć parzenie. Zalecana ilość naparu to 230 ml. Umieść AeroPress® na wadze (jeżeli ją posiadasz), wsyp zmieloną kawę i dodaj niewielką ilość wody (około 30-40ml). W tym czasie następuje proces preinfuzji (wstępnego namaczania ziaren). Po 30 sekundach dolej pozostałą część wody. Teraz odczekaj 1 - 2 minuty. Jeśli oczekujesz mocnego i wyrazistego smaku kawy, możesz w międzyczasie przemieszać płyn.
- Załóż tłok na cylinder i powolnym, płynnym ruchem przeciskaj kawę do naczynia. Gdy usłyszysz charakterystyczny syk, przerwij tę czynność.
- Gotowe! Jeszcze tylko dobrze zamieszaj napar, aby go natlenić. Możesz cieszyć się wybornym smakiem własnoręcznie przygotowanej kawy.
Jak łatwo zauważyć, proces ten jest banalnie prosty do wykonania, chociaż wymaga dużej precyzji. Trwa bardzo szybko, więc metoda sprawdzi się doskonale, gdy potrzebujemy ekspresowej dawki kofeiny przed wyjściem do pracy. Właśnie dlatego ten niezwykle prosty, a zarazem innowacyjny zaparzacz cieszy się olbrzymią popularnością. To uniwersalny sprzęt, który możesz wykorzystać również do zaparzania ziół, czy herbaty. Gdy tylko dowiemy się, jak zaparzyć w AeroPressie® nasze ulubione napoje, poznamy wiele możliwości na opracowanie zupełnie nowych smaków i aromatów, gdyż każda filiżanka przynosi zróżnicowane doznania sensoryczne. Powyższe wskazówki dotyczące gramatury kawy, ilości naparu i czasu zaparzania to doskonałe propozycje na początek. Jednak warto wiedzieć, że w miarę zdobywania doświadczenia można elementy te modyfikować, aby nadać kawie nowe właściwości. Urządzenie jest niezwykle przyjazne w obsłudze i nawet początkująca osoba szybko zrozumie zasadę jego działania.
AeroPress® – jak parzyć kawę metodą inverted?
Metoda ivnerted to tzw. metoda odwrócona. Sposób przygotowania różni się nieco od tego tradycyjnego, dlatego warto dokładnie zapoznać się z poniższymi wskazówkami:
- Umieść uszczelkę w tubie, a papierowy filtr włóż do okrągłego sitka. Przelej go wrzątkiem, który wykorzystasz również do ogrzania zaparzacza.
- Po wylaniu wody odmierzamy dokładnie taką samą ilość świeżej i jasno palonej kawy jak w metodzie tradycyjnej – 16-18 gramów. Oczywiście mielimy ją do uzyskania grubości kryształków soli kuchennej. Zalecana porcja naparu to 230 ml.
- Umieść zaparzacz na wadze i wlej 30-40 ml wody, aby ziarna znalazły się pod taflą i zamieszaj napar 3-4 razy. Nastąpi proces preinfuzji. Gdy upłynie 30 sekund, dolej pozostałą część wody delikatnymi i kolistymi ruchami. Ponownie skorzystaj z mieszadełka.
- Załóż sitko z papierowym filtrem na górny element tuby i dokręć.
- Teraz wystarczy odwrócić AeroPress® do naczynia i przecisnąć kawę. Proces ten wykonuj do momentu, w którym usłyszysz charakterystyczny syk. Odkręć plastikowe sitko i wyrzuć zużyty coffe-cake.
- Wymieszaj napar i ciesz się doskonałym smakiem i aromatem kawy. Następnie odkrywaj nowe inspiracje i kolejne znakomite smaki.
Dlaczego warto używać obydwu metod zaparzania kawy? Sposób parzenia ma bardzo istotne znaczenie dla uzyskania kompozycji smakowej. Każdy ruch, który wykonamy przy procesie przygotowywania naszego ulubionego napoju, będzie miał wpływ na doznania, jakie towarzyszą konsumpcji. Kawa zaparzona dzięki metodzie odwróconej pozwoli uzyskać zupełnie inne nuty. Dlatego AeroPress® to urządzenie niezwykle wszechstronne i przeznaczone zarówno dla amatorów kawy, jak i wymagających koneserów. W przypadku metody odwróconej należy podkreślić, że podane parametry również nie stanowią z góry narzuconych wartości. Oczywiście na początku warto ich przestrzegać, jednak później można poeksperymentować, aby w pełni wykorzystać możliwości, jakie niesie za sobą AeroPress®. Należy wspomnieć, że parzenie kawy metodą Inverted jest równie proste, jak w przypadku tradycyjnej. Oczywiście nadal wymagana jest wysoka precyzja, lecz każdy przygotowany napar przynosi nowe doświadczenia. Z czasem będziemy mogli poczuć się, jak profesjonalny barista i zyskać ogromną wiedzę w tej niezwykle pasjonującej dziedzinie.
Preinfuzja - "odgazowanie" kawy
To proces wstępnego namaczania zmielonej kawy tuż przed dolaniem większej ilości wody. Dzięki temu ziarna pęcznieją, co warunkuje łatwiejsze wypłukiwanie substancji rozpuszczalnych. Ponadto z kawy uwalnia się dwutlenek węgla, który wydziela się przy wypalaniu ziaren i może utrzymać się w nich nawet przez kilka tygodni.
AeroPress® – temperatura parzenia to około 88-94°C
Zalecamy przygotowywać kawę przy użyciu wody o temperaturze 88-94°C. Nie jest to jednak sztywna reguła, gdyż wartość tego parametru należy dostosować do osobistych preferencji. Nie zapominajmy, że temperatura również wpływa na nuty smakowe, jakie odkryjemy w filiżance kawy. Urządzenie pozwala baristom na opracowywanie autorskich receptur, w których temperatura różni się w zależności od oczekiwanych efektów. To właśnie za wielką uniwersalność użytkownicy pokochali AeroPress®. Jak zaparzyć doskonałą kawę? Odpowiedź wydaje się banalnie prosta – jak najwięcej eksperymentować, aż do uzyskania perfekcyjnego smaku, który zachwyci podniebienia największych sympatyków tego napoju.
AeroPress® – zawsze inny, zawsze doskonały smak
AeroPress® to kopalnia pomysłów i możliwości. Kawa przygotowana w tym innowacyjnym zaparzaczu niemal za każdym razem smakuje inaczej, gdyż na doznania sensoryczne ma wpływ szereg czynników, które pozwolą sporządzić setki przeróżnych receptur. Wspomnieliśmy o temperaturze wody, która z udziałem wielu innych elementów decyduje o smaku napoju. Istotną rolę odgrywa grubość mielenia ziaren, czas parzenia, ilość założonych filtrów, a także gramatura kawy. Warto podkreślić, że ta sama kawa zaparzona na różne sposoby może smakować zupełnie inaczej. Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu bariści mogą eksperymentować na przeróżne sposoby. Każda zmiana w metodyce przygotowywania napoju może przynieść nowe doświadczenia, dzięki czemu proces ten przynosi entuzjastom kawy mnóstwo radości. Wiele metod grawitacyjnych przygotowywania napoju nie oferuje nawet ułamka możliwości, jakie kryje w sobie AeroPress®.
Na smak napoju mają również wpływ zastosowane akcesoria. W tym miejscu należy stanowczo przestrzec przed zakupem urządzeń, które jedynie imitują AeroPress®, gdyż wyłącznie ten oryginalny zapewni oczekiwane efekty. Wśród wymiennych elementów można wyróżnić filtry. Zamiast standardowych filtrów z papieru, warto wypróbować stalowe, które pozwolą na modyfikację parametrów parzenia, a zarazem zmianę konsystencji napoju. Decydując się na zakup filtrów, powinniśmy sięgać po elementy doświadczonych producentów.
Duża liczba parametrów umożliwia nadanie kawie mocnego i wyrazistego smaku, a także uzyskanie delikatnych i owocowych nut. Można zaparzyć kawę, o jakiej tylko marzymy. Tak naprawdę użytkowników AeroPressu® ogranicza wyłącznie wyobraźnia. Na początek warto jednak przetestować jasno paloną kawę, której jakość została potwierdzona przez wielu smakoszy. Jedną z nich jest Blue Republic, sprowadzana z Gwatemali, Etiopii i oczywiście Brazylii. To 100-procentowa Arabica, która idealnie łączy zniewalający smak cappuccino i wyraziste espresso. Dzięki temu możemy napawać się znakomitym aromatem mlecznej czekolady i orzecha. Gdy dowiemy się, jak zaparzyć w AeroPressie® swoją pierwszą kawę, warto sięgnąć po kolejne gatunki i eksperymentować na przeróżne sposoby.
Ogromny potencjał tego wyjątkowego zaparzacza odkryli najlepsi bariści na świecie, którzy biorą udział w międzynarodowych konkursach. Wielką popularnością cieszą się Mistrzostwa Polski AeroPress®, gdzie powstają unikalne smaki, które podbijają serca wymagających jurorów. Zdobywca tytułu wygrywa prawo udziału w Mistrzostwach Świata. Prawdziwi pasjonaci prezentują swoje niezrównane umiejętności. Każdy z nich ma swój oryginalny przepis na zwycięstwo. Właśnie ta różnorodność sprawiła, że AeroPress® jest tak chętnie kupowany. Popularność tego urządzenia jest niesamowita i stale rośnie, a nowe przepisy powstają każdego dnia.
AeroPress® – dlaczego warto?
Największym atutem AeroPressu® jest oczywiście wysoka wszechstronność i możliwość wykorzystywania różnych przepisów, a także opracowywania autorskich receptur. Jednak to nie jedyne zalety tego wyjątkowego zaparzacza.
Urządzenie wyróżnia się doskonałym stosunkiem jakości do ceny. Biorąc pod uwagę jego szerokie możliwości, koszt zakupu jest nad wyraz atrakcyjny i dużo niższy, względem wielu innych sprzętów, które służą do przygotowywania kawy. AeroPress® może stanowić rewelacyjną alternatywę dla ekspresu, a jednocześnie pozwoli odkryć wiele możliwości. Trudno wskazać inny sprzęt, który oferuje tak szerokie opcje, a jednocześnie dostępny jest w niskiej cenie.
AeroPress® znajdzie zastosowanie wśród osób, które pragną zgłębić tajniki przygotowywania kawy i odkryć w sobie talent zawodowego baristy. Wystarczy kupić urządzenie i zacząć eksperymentować. Na rynku dostępne są przeróżne gatunki kaw, a w każdej z nich możesz odkryć masę wariacji. Wszystko zależy od Twojej inwencji. Warto zapoznać się z przepisami zawodowców, a także opracować własne receptury. Sprzęt sprawdzi się idealnie również w rękach niedoświadczonych osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w świecie kawy. Na szczególną uwagę zasługuje łatwość obsługi. Gdy tylko dowiesz się, jak parzyć w AeroPressie® swoje ulubione napoje, będziesz mógł wykorzystać te umiejętności w praktyce. Ponadto sprzęt jest lekki i kompaktowy. Bez trudu umieścisz go w torbie i zabierzesz w podróż. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki przepysznej kawy.
Wszystkie te zalety zamknięto w prostej, a zarazem wytrzymałej konstrukcji. Sprzęt wykonano z poliwęglanu. Dzięki temu możemy być pewni najwyższej jakości. Należy pamiętać o regularnym czyszczeniu AeroPressu® oraz umiejętnej konserwacji. Na rynku znajdziemy wiele elementów zamiennych, dzięki którym urządzenie będzie działać dłużej. Wśród nich są gumowe tłoki oraz filtry, które bez trudu będziemy mogli wymienić.
Po zakupie zaparzacza warto zapoznać się z naszą instrukcją i od razu rozpocząć proces przygotowywania kawy. Zdziwisz się, jakie to proste i bardzo szybko opanujesz podstawy, aby za jakiś czas zachwycić gości przepisem na kawę o unikalnym smaku. Poznawanie nowych inspiracji to doskonała zabawa na wiele dni i miesięcy, a dla niektórych – wymarzony sposób na życie.
AeroPress® nie tylko sprawdza się w domach, ale również w profesjonalnych kawiarniach. Ta prosta konstrukcja w rękach doświadczonego baristy umożliwia przygotowanie kawy o niezapomnianym smaku, który można idealnie dostosować do gustu smakosza. Odkryj morze możliwości i przekonaj się, że własny przepis na kawę to niezwykle prosta czynność, z którą każdy poradzi sobie doskonale.