Będąc w podróży, na kilkudniowym wyjeździe poza domem, świetnie jest zacząć dzień od kubka pysznej i aromatycznej kawy. Nie zawsze jednak jest nam po drodze do kawiarni, aby napić się dobrze zaparzonego naparu z kawowych ziaren.
Lubisz kawę i wręcz nie wyobrażasz sobie bez niej dnia? Dodatkowo lubisz podróżować, jesteś w ciągłych rozjazdach? Warto byłoby zaopatrzyć się w takie urządzenie jakim jest Aeropress.
Aeropress to kolejna metoda alternatywnego parzenia kawy. Zaparzacz do kawy, urządzenie przypominające tłok, bardzo młody gadżet w asortymencie ze sprzętem kawowym. Wykonany z poliwęglanu, przez wielu baristów nazywany również wielką strzykawką, w której na kilka sposobów możemy zaparzyć sobie pyszną kawę.
Urządzenie zostało wymyślone w USA w 2005 r w firmie Aerobie przez amerykanina Alana Adlera, twórcę zabawek i bardzo popularnego na tym rynku "frisbee".
Parząc kawę z Aeropressu mamy bardzo duże pole do popisu. Możemy go używać w pozycji klasycznej, jak i metodą odwróconą, z ang. "Invert". Dodatkowo możemy balansować dozą, oraz zaparzać przy różnym stopniu zmielenia, przez co ta sama kawa będzie smakować odrobinę inaczej. Przez swoją wszechstronność ten mały zaparzacz do kawy stał się jednym z ulubionych sprzętów baristów i doczekał się już nawet swoich Mistrzostw Polski. Do dziś cieszy się uznaniem na całym globie, a jego popularność wciąż rośnie.
Nasz przepis na kawę przyrządzoną w Aeropressie metodą odwróconą "Invert"
Do przygotowania kawy z Aeropressu będziesz potrzebował:
- młynek (najlepiej żarnowy), znajdziesz go na w naszym sklepie.
- okrągłe filtry do Aeropressu (dołączone do zestawu z AeroPressem).
- świeże ziarna kawy jasno palonej, najlepiej specialty, 16-17 gramów. W naszym przypadku jest to Coffee Republic - Blue Republic
- dodatkowo wagę (gramową do 0,01g), polecamy wagę firmy Hario,
- wodę (dobrze jakby była przefiltrowana),
- serwer, dzbanek na kawę, ewentualnie kubek jeżeli jesteś w terenie,
- termometr,
- mieszadełko (dołączone do zestawu),
- waga do cieczy,
- stoper, może być w zegarku czy też na Twoim smartfonie,
- i oczywiście Aeropress, bo o nim mowa.
Więc zaczynamy, naparzamy i wyciskamy…
- Tłok z gumową uszczelką umieść w tubie, włóż papierowy filtr do plastikowego okrągłego sitka, przelej go wrzątkiem by pozbyć się posmaku papieru. Dodatkowo można wlać odrobinę wrzątku do aeropressu by go ogrzać, wylej wodę z tuby.
-
Odważ 16-18 gramów świeżej kawy, najlepiej jakości specialty, jasno palonej. Ziarna zmiel trochę drobniej niż do dripa, by przypominała sól kuchenną.
- Przygotuj wodę o temperaturze 88-94 stopni Celsjusza. w tym przypadku 230ml na naszą porcję naparu.
- Na wagę połóż aeropress do środka tuby wsyp zmieloną kawę rozmieść ją równomiernie po całej powierzchni.
- Włącz wagę oraz stoper, wodę wlewaj tak by zalać całe ziarna do 30-40ml, mieszadełkiem zamieszaj 3-4 razy zachodzi w tym momencie preinfuzja, odczekaj 30 sekund.
Następnie delikatnymi, kolistymi ruchami dolewaj wodę stopniowo w 2 lub 3 porcjach np po 70 lub 100ml aby całość cieczy osiągnęła 230ml, delikatnie zamieszaj wszystko mieszadełkiem.
- Okrągłe sitko wraz z papierowym filtrem nałóż na górną część tuby aeropressu i dokręć.
-
Odwróć Aeropress do dzbanka/serwera lub kubka a następnie powoli przeciskaj kawę do momentu aż usłyszysz specyficzny syk. Całkowity czas parzenia powinien mieścić się w granicach 2 do 2,5 minuty.
- Odkręć plastikowe sitko wyrzuć zużyty coffee-cake z filtrem, całość naparu wymieszaj.
-
Teraz możesz cieszyć się wspaniałymi aromatami i smakami przygotowanej przez Ciebie kawy.
Smacznego.