Bombilla - słomka do picia yerba mate zakończona filtrem. Absolutny niezbędnik każdego mateisty! 
  
  
  
  
   | ZielonyTarg.pl  Bombilla - słomka do picia yerba mate zakończona filtrem. Absolutny niezbędnik każdego mateisty! 
  
  
  
  
   | ZielonyTarg.pl

Bombilla - Twój wierny kompan w yerbowej przygodzie!

48

Bombilla to słomka zakończona sitkiem, służąca do picia yerba mate. Jej najważniejszą funkcją jest oddzielanie fusów od naparu. Najczęściej filtr ma kształt łyżeczki, spirali lub charakterystycznej bomby. Przed zakupem warto zastanowić się, która bombilla będzie najlepsza do picia określonego rodzaju yerby. Wszystko po to, abyś cieszył się czystym, wspaniałym smakiem tego co raz bardziej popularnego napoju. Wysokiej klasy bombilla sprawi, że nawet najdrobniejsze cząsteczki suszu zostaną przefiltrowane.

Wybierz swoją nową bombille do yerba mate z ZielonyTarg.pl

3 kluczowe cechy każdej bombilli:

  • niezbędnik każdego mateisty - filtruje napar yerba mate. Bombille mają różną długość oraz szerokość filtra. Warto zwrócić na to uwagę, aby dopasować bombillę do naczynia.
  • ergonomia spożywania naparu - picie yerby za pomocą bombilli to czysta przyjemność. Wyróżniamy kilka rodzajów filtów. Bombilla może być również wyposażona w pierścienie chłodzące, zapobiegające nagrzewaniu się ustnika.
  • ekologiczne rozwiązanie - bombilla to akcesorium wielorazowego użytku, które może przetrwać lata. Oprócz sączenia yerba mate, doskonale nada się również do spożywania herbaty czy naparów ziołowych.
 

Zobacz pełną listę bombill do yerba mate

Nie ulega wątpliwości, że bombilla to podstawowe narzędzie każdego entuzjasty naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Bez niej trudno wyobrazić sobie picie yerby. Sprawdź także: TOP5 Najlepszych BombilliWielu początkujących mateistów nie rozróżnia wszystkich rodzajów rurek, dlatego w niniejszym poradniku przedstawiliśmy najważniejsze szczegóły. Dowiesz się, która bombilla do yerba mate sprawdzi się najlepiej w konkretnym przypadku oraz w jaki sposób należy z niej korzystać.

Rodzaje bombilli

Popularne bombille możemy rozróżnić pod kątem zastosowanego materiału. Należy zaznaczyć, że konstrukcja rurki ma bardzo ważne znaczenie nie tylko dla estetyki, ale przede wszystkim decyduje o wytrzymałości.

  • Bombilla ze stali nierdzewnej | ZielonyTarg.pl bombilla ze stali nierdzewnej – idealny wybór dla wymagających mateistów, którzy poszukują rurki o bardzo wysokiej trwałości. Prawidłowo użytkowana bombilla do yerby ze stali nierdzewnej posłuży nam nawet przez lata.
  • Bombilla bambusowa | ZielonyTarg.pl bombilla bambusowa – doskonały wybór dla tych mateistów, którzy cenią sobie ekologiczne rozwiązania. Rurka idealnie komponuje się z drewnianym mateo. Należy pamiętać, że po wielokrotnym używaniu i myciu bambus może być podatny na pęknięcia. Szczeliny mogą pojawić się zwłaszcza w okolicy otworów filtrujących.
  • Bombilla niklowana | ZielonyTarg.pl bombilla niklowana – kolejna propozycja dla oszczędnych mateistów, która wyróżnia się bardzo atrakcyjnym, lśniącym designem. Oczywiście, aby jak najdłużej utrzymać połysk, należy ją przechowywać w odpowiednich warunkach. W przeciwnym razie bombilla może szybko utracić swą estetykę.
  • bombilla z alpaki – rurka wykonana ze stopu miedzi, cynku i niklu, który w Ameryce Południowej przyjął nazwę “nowe srebro”. Taka konstrukcja wyróżnia się bardzo atrakcyjną stylistyką, która z pewnością znajdzie szerokie grono koneserów. Wytrzymałość również stoi na bardzo wysokim poziomie.

Bombille możemy podzielić ze względu na rodzaj filtra. Warto zwrócić uwagę na ten element, gdyż wybór w znaczny sposób wpłynie na komfort spożywania naparu.

  • Bombilla z filtrem typu “łyżka” | ZielonyTarg.pl bombilla z filtrem w kształcie łyżeczki – najczęściej spotykany, a przy tym bardzo praktyczny rodzaj filtra. Bardzo dobrze odsącza nawet cienko cięte susze. Jak sama nazwa mówi, idealnie nadaje się do mieszania, a także ułatwi usunięcie suszu z matero lub tykwy.
  • Bombilla z filtrem typu “bomba” | ZielonyTarg.pl bombila z filtrem typu bomba - doskonała do pylastych yerb. Charakteryzuje się bardzo dużą powierzchnią ssącą. Filtr typu bomba ma bardzo różne średnice. Najlpopularniejsza - uniwersalna to bombilla bomba z filtrem o średnicy 30 mm. Ale na rynku dostępne są również bombille o zdecydowanie większym rozmiarze filtra, przeznaczone do brazylijskich, drobno mielonych yerb.
  • Bombilla z filtrem typu “sprężyna” | ZielonyTarg.pl bombilla ze sprężyną – bardzo prosta, lecz funkcjonalna konstrukcja. Sprężyna o średnicy równej rurce zatkana jest elementem przypominającym korek. Filtrowanie zachodzi przez szparki, które znajdują się pomiędzy ogniwami. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość wyczyszczenia wnętrza rurki oraz główki. Ponadto bombillę otrzymamy w relatywnie niskiej cenie.
  • Bombilla z filtrem typu “tłoczek” | ZielonyTarg.pl bombilla z filtrem tłoczkowym – dolna i górna część symetrycznego tłoczka składają się i tworzą gwint, który można wkręcić w konstrukcję rurki. Jej atutem jest możliwość dokładnego umycia poszczególnych elementów. Jednak filtrowanie będzie nieco słabsze, niż w przypadku charakterystycznej łyżeczki. Dlatego taka bombilla znajdzie zastosowanie wśród wielbicieli grubo ciętych yerb.
  • Bombilla z filtrem typu “cylindrycznym” | ZielonyTarg.pl bombilla z filtrem w kształcie cylindra – filtrowanie odbywa się przez system szczelin zlokalizowanych na bezpośrenio na korpusie słomki. Takie rozwiązanie łączy w sobie solidną konstrukcję oraz atrakcyjną cenę.

Warto dodać, że na rynku znajdziemy również bombille które wyróżniają się możliwością wielokrotnego filtrowania. Jednak szczegóły omówimy za chwilę.

Bombilla do paragwajskiej yerba mate

Bombilla Bomba oraz uniwersalna łyżka dobrze nadają się do pylastych, paragwajskich yerba mate | ZielonyTarg.pl

Paragwajskie napary najczęściej charakteryzują się dużą zawartością pyłu oraz drobno zmielonymi listkami i patyczkami. Właśnie dlatego powinniśmy sięgnąć po bombillę wyposażoną w filtr z otworami o cienkiej średnicy.Sprawdź także: Paragwajskie Yerba Mate Doskonałą propozycją może być bombilla typu bomba. Jej największą zaletą jest dwustronny filtr o dużej powierzchni ssącej. Dzięki temu pył pozostanie na dnie naczynia i nie trafi przez rurkę do ust. To prosta konstrukcja, która sprawdzi się znakomicie przy paragwajskich yerbach. Warto nadmienić, że również bombilla w kształcie łyżeczki doskonale poradzi sobie z cienko ciętym suszem, a za jej zakupem przemawia możliwość łatwego mieszania naparu. Wybór będzie więc zależał od Twoich osobistych preferencji.

 

Bombilla do argentyńskiej yerba mate

Do sączenia grubo ciętych argentyńskich yerba mate możesz używać dowolnej bombilli | ZielonyTarg.pl

Napary pochodzenia argentyńskiego wyróżniają się średnio zmielonymi listkami i gałązkami. Susz jest grubo cięty i mało pylasty. W tym przypadku również możemy polecić rurkę z filtrem łyżeczkowym.Sprawdź także: Argentyńskie Yerba Mate To uniwersalna bombilla do yerby, która sprawdza się przy przeróżnych rodzajach naparu. Ta sprawdzona konstrukcja, została doceniona przez mateistów na całym świecie. Duża w tym zasługa znakomitych właściwości filtrujących. Jedną z ciekawszych propozycji może być model Mercedes Slim, który cieszy się szerokim uznaniem, ze względu na kompaktowe rozmiary i uszczelnienie filtra u nasady. Warto dodać, że argentyński producent Rosamonte zaproponował własną bombillę z charakterystycznym kamieniem. Atrakcyjna stylistyka, rozkręcana konstrukcja filtra oraz solidne wykonanie to zalety, dla których warto rozważyć jej zakup.

 

Bombilla bomba do brazylijskiej chimarrao

Brazylijska chimarrao jest dość trudna w przygotowaniu i wymaga użycia bombilli typu Bomba | ZielonyTarg.pl

To bardzo drobno zmielona yerba, która przypomina zieloną mączkę. Przy filtracji naparu doskonale sprawdzi się bombilla do typu bomba. Jej gęsty i obszerny filtr powoduje rozkład siły ssącej na dużą powierzchnie, przez co pył na dnie naczynia pozostaje niewzbudzony. Już kolejny raz podkreślamy niezawodną konstrukcję bombilli typu bomba. Zanim jednak sięgniemy po tego typu rurkę, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jej rozmiar i wagę. To nieco cięższe bombille, na przykład z kamieniem, mogą okazać się zbyt ciężkie dla Waszego matero lub tykwy. Nie można dopuścić do sytuacji, w której rurka oparta o ścianki lekkiego naczynia przeciąży je i doprowadzi do wylania naparu.

 

Bombilla rozkręcana

Bombille rozkręcane charakteryzują się symetryczną konstrukcją. Za pomocą kilku prostych ruchów możemy błyskawicznie otworzyć filtr oraz dokładnie go przeczyścić, a także za pomocą wyciora dostać się do wnętrza rurki. Inną propozycją może być bombilla rozkładana. Wtedy główka nie jest zamocowana na gwincie, lecz na zawiasie. Zdecydowanie warto sięgnąć po tego typu przyrząd, gdyż przy innych modelach czyszczenie może być czasochłonne, a niekiedy problematyczne. Należy jednak dosyć delikatnie rozkręcać bądź rozkładać naszą bombillę. Pamiętajmy, że połączenie gwintowe po pewnym czasie ulega poluzowaniu. Natomiast wielokrotne korzystanie z zawiasu może przyczynić się do zużycia eksploatacyjnego. Dlatego należy wybierać bombille renomowanych producentów, które posłużą nam przez dłuższy czas.

 

Bombilla z wieloma filtrami

Rurki z opcją wielokrotnej filtracji mogą być wyposażone w dwa lub nawet trzy filtry, ułożone warstwowo. Konstrukcja bombilli obejmuje dziurki, na których zamontowany jest cylinder lub sprężyna. Niekiedy pomiędzy dwoma filtrami montowany jest jeszcze trzeci w postaci drobnej siateczki. To doskonała propozycja dla najbardziej wymagających mateistów, która pozwoli im na zawsze zapomnieć o pyle przedostającym się do ust, chociaż przy pylastych odmianach, filtr może się niekiedy zapychać. Warto dodać, że taką konstrukcję można otworzyć, celem dokładnego wyczyszczenia każdego z komponentów. Oczywiście za bombillę z wielokrotną filtracją zapłacimy znacznie więcej, lecz za wysoką ceną idzie komfort spożywania ulubionego napoju.

Bombilla - pierwsze uzycie

Zanim zaczniesz używać nowej bombilli, pamiętaj aby ją wyczyścić. Mimo że najprawdopodobniej jest fabrycznie zapakowana, to mogą znajdować się na niej drobinki materiału, pozostałego po procesie produkcji. Do wyczyszczenia najlepiej będzie nadawał się czyścik do bombilli. Możesz też użyć silnego strumienia wody, próbując dokładnie wypłukać bombillę wewnątrz.

Bombilla – jak używać?

Aby napić się naparu z bombilli, należy usypać w naczyniu kopczyk z suszem i delikatnie go zwilżyć. Teraz wystarczy umieścić bombillę prostopadle do kopczyka, aby główka dotykała suszu. Przekręć rurkę o 90 stopni, oprzyj ją o ściankę naczynia, a następnie zalej napar wodą. Właściwe wykonanie tych kroków sprawi, że filtr nie będzie się zapychał. Po zaparzeniu będziesz mógł delektować się znakomitym smakiem yerby.

Należy również pamiętać o regularnym czyszczeniu bombilli. W tym celu dużo łatwiej sprawdzą się modele z rozkładaną lub rozkręcaną konstrukcją, którą możemy bardzo dokładnie umyć, a nawet wyszorować wnętrze rurki. Poszczególne elementy łatwo oddzielimy również w przypadku rurek z możliwością wielokrotnej filtracji.

Każda bombilla może ulec uszkodzeniu, dlatego powinniśmy dbać o nią jak najlepiej. Niewłaściwie przechowywana rurka niklowana szybko straci swój połysk. Natomiast konstrukcja bambusowa po pewnym czasie użytkowania może zacząć pękać. Z pewnością warto sięgać po jak najbardziej wytrzymałe bombille. Doskonale sprawdzi się wysokiej klasy model ze stali nierdzewnej, chociaż przyrządy wykonane z alpaki również cieszą się dużym uznaniem wśród klientów. W szerokim asortymencie produktów z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Bombilla - jak ją wyczyścić?

Bombille najlepiej wyczyścić za pomocą szczotki do bombilli lub wyciora. Po pewnym czasie użytkowania bombilli, wewnątrz słomki oraz filtra może zebrać się osad z pyłków yerby. Kiedy osadów zbierze sie zbyt dużo, zaczynają one wpływać na smak pitego przez nas naparu. W tym celu, od czasu do czasu należy wyczyścić bombillę.

Bombille najlepiej czyścić pod strumieniem wody. Jeżeli zabrudzenia są wyjątkowo silne, możesz wspomóc się kwaskiem cytrynowym lub sodą oczyszczoną. Wystarczy wykonać roztwór wodny kwaseku lub sody w dużej misce i pozostawić bombille w zanurzeniu na godzinę - dwie. Po tym zabiegu pozbądź się czyścikiem reszty zabrudzeń, które zostały zmiękczone.

Pierścienie chłodzące – do czego służą?

W konstrukcji wielu modeli bombilli zauważyć można pierścień chłodzący, który zapobiega przypadkowemu poparzeniu ust. Zadaniem tego niewielkigo elementu jest absorbcja ciepła tuż przed ustnikiem, aby ograniczyć jego nagrzewanie. Z pewnością warto polecić rurki wyposażone w pierścienie. Przy temperaturze naparu około 80°C bombilla nagrzewa się bardzo szybko. Ponadto pozwala on na wygodne trzymanie bombilli w dłoni.

Producenci bombilli poszerzyli zastosowanie pierścienia chłodzącego o walory estetyczne. Często umieszczane są na nim przeróżne dekoracje. Rurka marki Rosamonte wyróżnia się niezwykle ciekawym pierścieniem, gdzie logo producenta zostało otoczone oryginalnymi zdobieniami. Natomiast Bombilla Grande charakteryzuje się obecnością kamienia w różnych barwach. To oczywiście tylko niektóre przykłady. Wybór jest bardzo szeroki, a producentów ogranicza jedynie wyobraźnia. W ten sposób możemy idealnie dopasować bombillę do swojego stylu.

 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?

46
2

Komentarze do wpisu (0)

Nikt nie dodał jeszcze komentarza dla tego wpisu.
Wysyłamy tylko wartościowe treści ;)
Zapisz się do newslettera i otrzymuj dodatkowe indywidualne oferty wybrane specjalnie dla Ciebie.

Zgarnij dodatkowy
rabat 5%
na całe zakupy!
Rabat ważny jest tylko
przez 30 minut!
Logo ZielonyTarg.pl Nie masz jeszcze konta? Dołącz do nas! i odbierz swoje 10% rabatu na pierwsze zakupy!
Sprawdź nasze opinie!
00:00
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl