Katuava i Catuaba - subtelna różnica
Wielbiciele naparów z ostrokrzewu paragwajskiego mogą znaleźć produkty z dodatkiem catuaby oraz katuavy. Właściwości tychże składników są bardzo podobne, choć tak naprawdę są to różne substancje.
Popularna wśród mateistów catuaba to kora zrywana z drzew Trichilia catigua, które rosną w brazylijskich lasach. Sprawdź także: Kompendium wiedzy o Yerba Mate Ich korony są bardzo gęste i wyróżniają się dużymi, błyszczącymi liśćmi w kolorze ciemnej zieleni. Pobrana kora zostaje rozdrobniona, aby zawarte w niej substancje mogły uwolnić się w wodzie. Mamy więc do czynienia z produktem pochodzenia naturalnego. Nic więc dziwnego, że znalazł szerokie zastosowanie wśród entuzjastów zdrowego stylu życia. Cenne właściwości catuaby nie umknęły również producentom yerby, którzy chętnie uzupełniają swoje mieszanki o ten prozdrowotny składnik. Drzewa zostały odkryte przez Indian Tupi, którzy już od wielu lat przekazują wiedzę na temat dobroczynnego wpływu roślin na organizm człowieka.
Miłośnicy yerby niejednokrotnie spotkali się również z terminem – katuava. To niewielka roślina z rodziny Myrtaceae, którą spotkać można wyłącznie w Brazylii. Ten unikalny gatunek nie tylko nazwą nawiązuje do wspomnianej już catuaby, ale wykazuje podobne właściwości. Wszystko to sprawia, że zarówno korę z drzew, jak i elementy roślin o łacińskiej nazwie – Psidium cinereum znajdziemy w ziołowych mieszankach.
Catuaba i katuava – właściwości
Substancje zawarte w korze z drzewa Trichilia catigua oraz roślinie Psidium cinereum gwarantują szerokie spektrum korzyści dla zdrowia. Pozytywnie wpływają na ukrwienie mózgu, a także łagodzą nerwobóle. Ponadto wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Kolejnym atutem jest zdolność do zwalczania wolnych rodników.
Indianie już od dawna wykorzystują katuavę oraz catuabę jako naturalne afrodyzjaki. Alkaloidy wyraźnie poprawiają potencję, regulują napięcie mięśniowe oraz zapewniają właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Brazylijczycy porównują moc catuaby do syntetycznej viagry. Mieszkańcy stanu Minos mawiają: Do sześćdziesiątki dzieci ojca należą do niego, po sześćdziesiątce należą do catuaby.
Po gatunki yerby z dodatkiem kory Trichilia catigua lub catuaby powinny również sięgać osoby silnie narażone na stres. Zawarte w naparze substancje łagodzą nerwowość i pomagają w poprawie stanu emocjonalnego. W dodatku badania wykazały działanie antydepresyjne. Regularna konsumpcja z pewnością poprawi samopoczucie i zapewni wewnętrzny spokój. To doskonała metoda na nerwowy dzień w pracy, wymagający egzamin czy trudne negocjacje biznesowe.
Catuaba i Katuava w yerba mate - 3 zalety
Zarówno katuava, jak i catuaba to składniki, które nie wykazują skutków ubocznych. Wręcz przeciwnie – mają bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jednak dopiero połączenie ich z ostrokrzewem paragwajskim sprawia, że otrzymujemy prawdziwą bombę witaminową. Tak przygotowany napar skutecznie, choć stopniowo pobudza, a jednocześnie pozwala zachować spokój i koncentrację. Reguluje pracę wielu narządów oraz usuwa toksyny z organizmu. Bogate spektrum właściwości to niepodważalny atut, dla którego wielu mateistów wybiera odmiany z brazylijskimi dodatkami.
Kolejną zaletą jest pierwszorzędna jakość produktu. Plantatorzy z ogromnym zaangażowaniem podchodzą do swojej pracy, gdyż tradycja pozyskiwana kory i roślin towarzyszy im od wielu lat. Przekazywana jest od pokoleń i stanowi ważną część miejscowej kultury. Ponadto producenci yerby starannie selekcjonują składniki. Klienci otrzymują w 100% naturalny susz bez żadnych sztucznych dodatków. Dzięki temu poczujesz brazylijski klimat w swoim domu. To doskonałe rozwiązanie dla wymagających mateistów, którzy wybierają wyłącznie najlepsze rozwiązania.
Za wysoką jakością produktów z katuavą oraz catuabą idzie wyjątkowy smak i zniewalający aromat. Sprawdź także: Yerba z dodatkami - co wybrać? Goryczkę ostrokrzewu perfekcyjnie uzupełniają rześkie dodatki. Oczywiście w zależności od gatunku bukiet sensoryczny może się nieco różnić. Jednak w ofercie znajdziesz wyłącznie yerbę prosto od renomowanych producentów, którzy już od lat wyznaczają trendy na światowym rynku. Dzięki temu z łatwością dobierzesz rozwiązania idealnie dostosowane do osobistych preferencji. Warto zaznaczyć, że yerba z dodatkiem kory lub Psidium cinereum doskonale smakuje w palo santo, które idealnie zaakcentuje drzewny aromat.
To oczywiście tylko niektóre spośród wielu atutów, jakie czekają na miłośników yerby uzupełnionej o te niesamowite dodatki. Zdecydowanie warto zapoznać się z asortymentem produktów, w którym znajdziesz skomponowane w ten sposób napary. Zarówno początkujący mateista, jak i wieloletni koneser znajdzie tu coś dla siebie!