Kawiarka to czajniczek ciśnieniowy przeznaczony do parzenia kawy. Makinetka, moka lub kafetiera (bo tak również nazywamy kawiarkę) pochodzi z Włoch, gdzie po dziś dzień cieszy się ogromną popularnością. Wyróżnia się prostotą użytkowania, niewielkimi rozmiarami, lecz przede wszystkim pozwala przygotować zniewalające espresso. Zanim dowiesz się, jak używać kawiarki, warto poznać kilka szczegółów, które z pewnością pomogą Ci w zakupie.
- Słowem wstępu
- Jak działa kawiarka
- Jak używać kawiarki
- Jak dbać o kawiarkę
- Przepis na espresso
- Trochę eksperymentów
Zobacz pełną listę kawiarek Bialetti
Kilka słów wstępu o kawiarkach
Kawiarka może być wykonana stopu aluminium lub stali nierdzewnej. Jej konstrukcja składa się z podstawy (wyposażonej w zaworek bezpieczeństwa i gwint), sitka ekstrakcyjnego, filtra, gumowej uszczelki oraz komory z przykrywką i rączką. Za wyborem czajniczka stalowego przemawia uniwersalność, gdyż może współpracować z każdym źródłem ciepła. Natomiast atutem aluminiowych kawiarek jest niższa cena. Ponadto nie należy ich stosować przy płytach indukcyjnych, chociaż zdarzają się wyjątki np. Bialetti Moka Express.
Rozmiar ma znaczenie
Kolejny bardzo istotny czynnik to rozmiar czajniczka. Wyrażany jest w liczbie filiżanek kawy, które możemy przygotować przy jednym zaparzeniu. Bardzo często spotkamy się z wyrażeniem liczby i dopiskiem – tz (np. 3 tz, 6 tz). Jest to skrót od włoskiego wyrazu tazza – filiżanka. A konkretnie filiżanka z przeznaczeniem do espresso, czyli 50 mililitrowa.
Z całą pewnością warto wybierać kawiarki renomowanych producentów, którzy już od lat wzbogacają rynek w najwyższej jakości produkty. Doskonałą propozycją będzie kawiarka Bialetti – co to jest i czym się wyróżnia? To tradycyjny czajniczek, który zyskał uznanie wśród miłośników kawy na całym świecie. Do jego największych atutów należy zaliczyć:
- solidne wykonanie,
- ponadprzeciętny design,
- BEZPIECZEŃSTWO użytkowania,
- możliwość zaparzenia oszałamiającego wręcz smakiem włoskiego espresso.
Kawiarka Bialetti - jak to działa?
Mechanizm działania kawiarki Bialetti jest bardzo podobny do tego znanego z ekspresów ciśnieniowych. Gotująca się woda w zbiorniczku wytwarza ciśnienie, które naciska na kawę wypełniającą sitko.
Co raz większe ciśnienie w zbiorniku wypycha wrzącą wodę, która przesącza się przez zmielone ziarna kawy, odbierając z niej cały swój potencjał. Zanim napar trafi do głownej komory, natrafia na filtr, który skutecznie odseparowuje drobne cząsteczki kawy od naparu.
Rozpoczyna się etap ekstrakcji. Gdy ciśnienie jest już wystarczająco duże, napar zaczyna przelewać się do komory głownej. Obywa się to przez zespoloną z korpusem kawiarki kolumnę, zakończoną dwoma otworami, przez którą sączy się wyekstrachowany napar.
Jak używać kawiarki
Wodę wlej do dolnego zbiorniczka, natomiast zmieloną kawę wsyp do sitka ekstrakcyjnego. Teraz umieść kawiarkę na palniku kuchenki, poczekaj aż woda z dolnego zbiornika pod ciśnieniem przepłynie przez sitko i trafi do głównej komory, z której możesz przelać kawę do filiżanki. Proces parzenia trwa zaledwie kilka chwil, a dobrze przygotowane espresso wyróżnia się intensywnym smakiem i bogatym aromatem.
Warto wiedzieć, jak używać kawiarki z głową. Zbyt duża moc palnika lub znaczny stopień zmielenia kawy może doprowadzić do gwałtownego wzrostu ciśnienia. W takiej sytuacji otworzy się zawór bezpieczeństwa. To kolejny argument za tym, aby wybrać wysokiej klasy model, gdyż wiele tanich czajniczków zaworu nie posiada. W ten sposób wzrasta ryzyko eksplozji podczas pracy, co może być niebezpieczne dla użytkownika.
Na szczęście kawiarki Bialetti zostały skonstruowane tak, aby zapewnić maksymalne bezpieczeństwo podczas obsługi. Ponadto są bardzo łatwe w przenoszeniu, a z przygotowaniem espresso poradzi sobie każdy amator kawy. Zanim jednak zdradzimy przepis na ten znakomity napój, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka podstawowych zasad, które dotyczą korzystania z makinetki.
Kawiarka – jak o nią dbać?
Czajniczek należy myć jedynie wodą, gdyż środki chemiczne mogą reagować ze stopem, z którego wykonana jest kawiarka. Najlepiej zrobić to tuż po wypiciu kawy, aby z łatwością ją wyczyścić i przygotować do następnego parzenia. Po umyciu powinniśmy wypłukać uszczelkę i dokładnie ją osuszyć. Jest to element eksploatacyjny, który po pewnym czasie będziemy musieli wymienić, szczególnie gdy kawiarka zacznie przeciekać. W przypadku makinetki aluminiowej zwracajmy uwagę, aby ją dokładnie wytrzeć. W przeciwnym razie na powierzchni zacznie osadzać się kamień.
Przepis na doskonałą kawę Espresso
Na początku powinniśmy zadbać o optymalną grubość zmielenia ziaren. Kawa jaką zwykle możemy kupić w sklepach, zmielona jest zbyt drobno, by można było przygotować ją w kawiarce. Jej smak byłby gorzki i cierpki. Stopień zmielenia powinien być więc dużo drobniejszy, niż w przypadku przygotowywania napoju metodą drip, a zarazem grubszy, niż przy ekspresie ciśnieniowym. Ponadto parzenie kawy w makinetce wymaga odrobinę ciemniejszego stopnia wypalenia ziaren, niż metody przelewowe. Poszukaj zatem kaw o średnim stopniu palenia.
Sitko ekstrakcyjne wypełnij zmieloną kawą po sam brzeg, przy czym nie ubijaj jej nazbyt mocno. Natomiast wodę (najlepiej przefiltrowaną) wlej do miejsca w zbiorniczku, które wyznacza dolna krawędź poziomu zaworu bezpieczeństwa.
Teraz wystarczy że skręcisz kawiarkę w całość i postawisz na palniku kuchenki. Po kilku chwilach trwania ekstrakcji, w górnej części kawiarki zobaczymy napój, który wypływa równomiernie w postaci dwóch strumieni. Jeżeli podczas tego procesu zauważymy, że kawa pryska, oznacza to, że prawdopodobnie popełniliśmy błąd podczas przygotowywania. Być może kawy w sitku było zbyt mało lub została za grubo zmielona.
Kiedy szum kawiarki zaczyna ustawać, barwa kawy wydobywającej się z kolumny stanie się jaśniejsza, a przy wylewkach pojawią się pęcherzyki powietrza, pora zakończyć proces ekstrakcji.
Przed nami dwa najprzyjemniejsze momenty, czyli rozlanie kawy do filiżanek i degustacja ;) Pamiętaj aby dobrze zamieszać kawę w filiżance/kubku, aby dodatkowo napowietrzyć napar. Dzięki temu wydobędziesz z kawy wciąż ukrywające się nuty smakowe.
Można również zanurzyć dolny element kawiarki w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę cieczy znajdującej się na dnie.
Zdarza się, że pomimo posiadania większej kawiarki, potrzebujemy zaparzyć nieco mniejszą ilość napoju. Warto wtedy zakupić specjalny filtr redukcyjny, który zmniejsza rozmiar sitka w czajniczku.
Kawiarka Bialetti – jak zrobić kawę o nieco innym smaku?
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować espresso macchiato i na przygotowany napój nałożyć warstwę spienionego mleka lub dolać go więcej, uzyskując wyśmienite cappuccino. Możliwości jest bardzo wiele, a każdy entuzjasta kawy z pewnością znajdzie przepis dostosowany do osobistych preferencji. Łatwo zauważyć, że mamy do czynienia prostym, a jednocześnie funkcjonalnym czajniczkiem.
Warto wiedzieć, czym jeszcze wyróżnia się kawiarka. Jak używać jej w inny sposób? Otóż wystarczy zakupić filtr do aeropressu. Umieszczając go pod uszczelką lub na powierzchni sitka, możemy mieć pewność, że niewielkie cząsteczki kawy nie przedostają się do filiżanki.
Kawiarka Bialetti stanowi doskonałe rozwiązanie dla wszystkich entuzjastów kawy, którzy uwielbiają rozpocząć poranek od samodzielnie przygotowanego espresso. Niska cena oraz bardzo wysoka jakość makinetki sprawia, że może stanowić doskonałą alternatywę dla drogich ekspresów ciśnieniowych.