Właściwości tego wyjątkowego napoju są wręcz nieocenione. Nadal jednak budzi wiele tajemnic, szczególnie wśród osób, które nie miały jeszcze żadnej styczności z yerbą. Jak zacząć i które produkty warto wybrać jako yerba mate dla początkujących? Rozbieramy yerbę na czynniki pierwsze i odpowiadamy na wszystkie nurtujące pytania. Poznasz sposób na przygotowanie swojego pierwszego naparu i dowiesz się, jakie produkty warto kupić na samym początku. Przekonaj się, że wystarczy tylko kilka prostych zasad, aby zostać prawdziwym mateistą.
- 1. Ekwipunek początkującego mateisty
- 2. Wybieramy pierwszy susz
- 3. Na początek - nie eksperymentuj
- Dlaczego warto pić yerba mate
Zobacz listę zestawów yerba mate dla początkujących
Ekwipunek początkującego mateisty
Rozpoczęcie przygody z yerbą nie musi być drogie. Na początek doskonale sprawdzi się tania tykwa, tania bombilla i ewentualnie termometr. To wystarczający zestaw, aby cieszyć się smakiem naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Pomimo atrakcyjnej ceny, jakość tych przyrządów jest bardzo wysoka. Jednak nie każdy jeszcze operuje terminologią doświadczonych mateistów. Dlatego przedstawiamy wszystkie ważne informacje o yerba mate dla początkujących.
Tykwa - ceramiczna lub klasyczna z kalebasy
Unikalny kształt tykwy pozwala na łatwe formowanie kopczyków z suszu yerba mate Tykwa to tradycyjne naczynie przeznaczone do sączenia naparu. Jej unikalny kształt pozwala na łatwe formowanie kopczyków z suszu. Niekwestionowaną zaletą tykwy jest trwałość oraz łatwość czyszczenia. Nawet niedroga tykwa cechuje się wysoką ergonomią i wytrzymałością. To idealna propozycja zarówno dla doświadczonych mateistów, jak i nowicjuszy. Przyjemne chwile z tym eleganckim naczyniem na długo pozostaną w Twojej pamięci.
Na naszym rynku są różnego rodzaju tykwy. W naszym sklepie znajdzie szeroki wybór tykw ceramicznych, oraz tych tradycyjnych, wykonany z łupiny owocu dyni kalebasowej.
Bombilla - słomka/rurka do yerba mate
Bombilla wyposażona jest w filtr, który oddziela fusy yerba mate od naparu. Bombilla to rurka do picia yerby. Wyposażona jest w filtr z sitkiem, który oddziela fusy od naparu. W środowisku mateistów jest nazywana po prostu łyżeczką.Sprawdź też: TOP5 Bombilla do yerby W niskiej cenie można zakupić uniwersalny przyrząd, który można używać z każdego rodzaju naczyniem. Warto wybrać bombillę z gęstym sitkiem, aby móc korzystać z wielu rodzajów suszu. Przed zakupem należy również zwrócić uwagę na jakość wykonania. Doskonałą propozycją będzie bombilla ze stali nierdzewnej.
Bombilla mają różne długości i różne kształy filtrów. Bombilla Mercedes Slim to uniwersalna bombilla, która doskonale sprawdzi się z prawie każdego rodzaju suszem.
Termometr - opcjonalnie
Warto na początku wyposażyć się w termometr do cieczy, aby nabrać praktyki. Termometr jest przydatny do pomiaru temperatury wody, jaką zalewamy susz. To niezwykle ważne, gdyż woda o określonej temperaturze sprawi, że napar nie utraci swoich prozdrowotnych właściwości. Ten niedrogi produkt został solidnie skonstruowany i z pewnością doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania napoju.
Warto zaopatrzyć się w termometr na początku swojej przygody z yerba mate. Nie jest to drogie akcesorium, ale pomoże nam obyć się z przygotowaniem naparu o odpowiedniej temperaturze. Po jakimś czasie już “na oko” będziesz wiedział, że woda posiada odpowiednią temperaturę.
Przyrządy te stanowią odpowiedź na pytanie – jak zacząć z yerba mate. Odpowiedni ekwipunek sprawi, że dużo łatwiej będzie Ci przygotować napar i delektować się jego smakiem.
Yerba mate – jak zacząć pić? Jaki susz wybrać?
Na początek wybierz susz yerba mate w wersji soft. Doskonałym wyborem będzie susz z serii Yerba Mate Suave. Napar charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem. To idealna yerba mate dla początkujących. Oto gatunki, które zdecydowanie warto kupić:
Rosamonte Suave
Rosamonte Suave to klasyczna argentyńska yerba, o niezwykłym aromacie. Rosamonte Suave – klasyczna yerba mate pochodzenia argentyńskiego. Na szczególną uwagę zasługuje proces przygotowania. Patyczki i listki z domieszką pyłu ostrokrzewu paragwajskiego leżakują przez okres od 12 do 24 miesięcy. Dzięki temu producentom udało się uzyskać delikatny smak o stonowanej goryczce. Cechą charakterystyczną naparu jest niesamowity, niespotykany w żadnej innej yerbie aromat.
Pajarito Suave
Pajarito to klasyka paragwaju, teraz również w wersji Soft. Pajarito Suave – nietypowa pozycja w serii produktów Pajarito, przygotowana w stylu argentyńskim. Grubo cięty ostrokrzew, z niewielką ilością pyłu. A mimo to smakiem i aromatem nawiązuje do klasycznej, wyśmienitej paragwajskiej yerba mate. To doskonała pozycja dla początkujących, łącząca w sobie klasyczne nuty yerba mate, przygotowane w wersji Soft.
Union Suave
Union Suave to susz w wersji soft, wzbogacony o kwas pantotenowy. Union Suave – to susz z zielonych listków i niewielkich gałązek. Został uzupełniony o kwas pantotenowy, który przyśpiesza metabolizm i zapobiega zmęczeniu. Ponadto wspomaga układ nerwowy i bierze udział w regeneracji tkanek. Ta delikatna yerba mate cieszy się ogromnym uznaniem, gdyż łączy wspaniały smak i właściwości prozdrowotne. Wyznacznik jakości stanowi również delikatny i trawiasto-dymny aromat.
Yerba o delikatnym smaku pozwoli początkującym mateistom poznać bliżej charakter tego wyjątkowego napoju. Warto na początku rozsmakować się w łagodnych naparach, aby z czasem odkryć coraz mocniejsze odmiany oraz nowe smaki. A tych nie brakuje. Szeroka oferta naszego sklepu pozwoli na wybór wielu gatunków i odmian. Na samym początku warto sięgnąć po yerba mate – zestaw dla początkujących, który zawiera susz Rosamonte Suave, bombillą i ceramiczną tykwę. To wystarczy, aby przygotować znakomity napar.
Yerba mate dla początkujących – nie eksperymentuj!
Na początek – nie eksperymentuj. Zaparz yerba mate zgodnie z przepisem. Gdy poznasz podstawy przygotowania naparu, łatwiej będzie Ci opracować kolejne receptury, aby wzbogacić smak i aromat. Samodzielne przygotowanie napoju nie powinno stanowić wyzwania nawet dla początkujących miłośników yerba mate. Jak zacząć?
Do tykwy należy nasypać odpowiednią ilość suszu. W ten sposób regulujemy moc naparu. Dobrą praktyką dla początkujących jest napełnienie naczynia porcją od ⅓ do ½ objętości.Sprawdź także: Jak pić Yerba Mate? Aby odsypać drobniejsze fragmenty listków i pyłu na dno tykwy, należy przygotować kopczyk. Przechyl tykwę z suszem pod kątem 30-45 stopni i wstrząśnij kilkakrotnie. Teraz wystarczy wlać niewielką porcję wody, trzymając naczynie pod odpowiednim kątem. Gdy ciecz wchłonie się w susz, umieść bombille, aby filtr przylegał prostopadle do kopczyka. Bardzo ważne jest, by nie zalewać suszu wrzątkiem. W ten sposób smak i aromat naparu ulegnie znacznemu pogorszeniu. Optymalna temperatura wody wynosi 80ᵒ C.
Stosując się do tej niezwykle prostej instrukcji, przygotujesz napar idealny do spożycia. Warto pamiętać, że to przepis na yerba mate dla początkujących. Najbardziej doświadczeni entuzjaści tego niezwykłego napoju stale poszukują nowych receptur. Możliwości jest naprawdę wiele, a smak naparu można idealnie dostosować do osobistych preferencji. Zachęcamy jednak, aby na samym początku przygotować yerbę zgodnie z podstawową instrukcją. Z czasem odkryjesz nowe smaki, aromaty i dodatki.
Yerba mate – dlaczego warto?
Napar z ostrokrzewu paragwajskiego wyróżniają niezwykłe właściwości pobudzające. To doskonała alternatywa dla kawy, która dla wielu osób może być szkodliwa.Sprawdź także: 9 Najważniejszych właściwości Yerba Mate Yerba mate jest napojem, pochodzącym z samego serca natury. Bogata oferta pozwoli dobrać odmianę idealnie dostosowaną do osobistych oczekiwań klienta. Początkujący mateiści sięgają po yerbę o delikatnym smaku. Natomiast ci doświadczeni nie boją się próbować charakterystycznej goryczki, jaka kryje się w niektórych argentyńskich, czy paragwajskich suszach. Więcej o smakach i odmianach yerby możecie przeczytać w tym poradniku.
Wiemy już, jak zacząć z yerba mate, czym jest tykwa i do czego służy bombilla. Czas przyjrzeć się prozdrowotnym właściwościom pobudzających naparów. W suszu kryje się bogaty zestaw witamin, minerałów i antyoksydantów. Witaminy C i E wspomagają naturalną odporność i wraz z polifenolami działają antynowotworowo. Do dobroczynnych składników yerby należy również zaliczyć kwas chlorogenowy. Ten silny przeciwutleniacz obniża poziom cukru w organizmie, a zarazem pomaga w walce z insulinoopornością i zapobiega cukrzycy. Właściwości te będą niezwykle pomocne w walce z nadwagą i otyłością. W tym miejscu warto wspomnieć, że napar z ostrokrzewu paragwajskiego hamuje apetyt i przyśpiesza przemianę materii.
Yerba nie tylko postawi Cię na nogi, ale znacznie poprawi koncentrację, co może mieć ogromne znaczenie przy nauce, czy codziennej pracy. To zasługa magnezu oraz witamin z grupy B. Udowodniono, że składniki te łagodzą stany depresyjne, lękowe oraz spadki nastroju. Po yerba mate sięgają również sportowcy. Napar podnosi wytrzymałość podczas wysiłku fizycznego. Dzięki temu łatwiej jest osiągać oczekiwane rezultaty podczas treningu. Witaminy zawarte w tym znakomitym napoju wraz z krzemem i cynkiem, tworzą zestaw, który wzmacnia paznokcie, stymuluje porost włosów i odmładza skórę.
Wszystkie te zalety można uzyskać, sięgając po yerba mate dla początkujących. Nawet napar o delikatnym smaku zapewni wiele korzyści dla organizmu i naturalnie doda energii. Wystarczy wybrać odpowiednią odmianę suszu, tykwę i bombillę. Nasz prosty przepis przygotowania naparu to zaledwie kilka kroków, aby odkryć świat wybornych smaków i zniewalających aromatów.