Subtelny smak, wpływ brazylijskiego klimatu i obróbka bez dymu, zapewniająca zachowanie naturalnych walorów aromatycznych, oraz właściwości yerba mate – to kluczowe zalety yerba mate green. Zanim przejdziemy do opisu cech green mate podkreślmy, że obecnie ten typ herbaty jest produktem typowo eksportowym, przeznaczonym m.in. na rynek europejski. Wśród mieszkańców krajów Ameryki Południowej większym wzięciem cieszą się gatunki yerby o nieco „cięższym” smaku i aromacie. Natomiast delikatna, bezpyłowa yerba przypomina Europejczykom tradycyjną, zieloną herbatę – jest to jedna z przyczyn popularności bezdymnych mieszanek także wśród polskich mateistów.
Brazylijskie korzenie Yerba Mate Green i niezwykle świeży aromat
Najlepsze gatunki mate green pochodzą z Brazylii, a dokładniej z jej południowych stanów – ocenianych wysoko głównie pod kątem warunków klimatycznych idealnych do uprawy ostrokrzewu paragwajskiego. Zielona yerba, którą właśnie kupiłeś, może zatem pochodzić ze słonecznej Parany, stanu Santa Catrina czy Rio Grande do Sul – najbardziej wysuniętego na południe stanu Brazylii. Dla początkującego mateisty miejsce pochodzenia yerby może nie być kluczowym kryterium wyboru. Warto jednak wiedzieć, że smak mieszanki różni się w zależności od położenia plantacji, poziomu nasłonecznienia, terminu zbioru (intensywnie zielony kolor mate green może oznaczać zbiór podczas pory deszczowej) i metody obróbki liści – ale do tego jeszcze wrócimy.
Podstawowe własności yerba mate green to:
- duże, grubo cięte liście,
- delikatny posmak z lekką nutą goryczki,
- świeży aromat – określany często mianem „ziołowego” lub „trawiastego”,
- obróbka bezdymna – suszenie przy użyciu gorącego powietrza lub pary,
- niski poziom zawartości pyłów,
- niska zawartość drobinek gałązek – w porównaniu z tradycyjną yerbą,
- wysoka zawartość polifenoli – np. w porównaniu z gatunkami argentyńskimi czy urugwajskimi; cecha zależna także od składu mieszanki,
- pochodzenie z południowych stanów Brazylii,
- gatunek przeznaczony na eksport.
Zobacz listę brazylijskich yerba mate
Skład zielonej yerba mate
Kwestia, która powinna zainteresować osoby preferujące napoje bez pyłów i drobinek gałązek. Typowa, zielona mate charakteryzuje się niską zawartością rozdrobnionych gałązek ostrokrzewu.Sprawdź także: Kawa czy Yerba Mate? W zależności od typu mieszanki skład zielonej yerby może obejmować nawet do 95% zielonych liści i tylko 5% cząstek gałęzi, uważanych przez niektórych mateistów za „wypełniacze”. Oprócz lepszych walorów smakowych brak gałązek ma też znaczenie ściśle praktyczne – wybierając mate green nie musimy martwić się o drobinki zapychające bombillę.
Oznaczenia na opakowaniach yerby, które warto znać
Kupujesz pierwszą yerbę i głowisz się nad niezrozumiałymi oznaczeniami (zazwyczaj mowa o opisach w języku hiszpańskim)? Jako potencjalny koneser zielonej mate musisz wiedzieć, że yerba:
- sin humo – oznacza bezdymną obróbkę liści, suszenie ciepłym powietrzem,
- sin polvo – oznacza mieszankę bezpyłową lub z minimalną zawartością pyłków,
- sin palo – to mieszanka bez dodatku drobinek gałązek,
- con palo – mieszanka z dodatkiem rozdrobnionych gałązek, na opakowaniu znajdziesz skład procentowy.
Sapecado bez dymu – suszona tylko gorącym powietrzem
W dosłownym tłumaczeniu mowa o procesie suszenia „bez dymu”. W tradycyjnej obróbce liście yerby – oprócz procesu blanszowania – podlegają zazwyczaj etapowi suszenia w pobliżu źródeł ognia lub dodatkowego wędzenia dymem. Stąd charakterystyczny, palony, „ogniskowy” aromat. W przypadku yerby green proces suszenia dymem zastąpiono procesem suszenia gorącym powietrzem lub gorącą parą. W tym wypadku mówimy o tzw. sapecado bez dymu. Co istotne, jest to proces dużo krótszy niż tradycyjne suszenie lub wędzenie.
Jak pachnie i smakuje zielona yerba mate?
Smak yerba mate green określany jest zazwyczaj mianem delikatnego, ziołowego, z lekką nutą goryczki. Koneserom tego typu mieszanek smak yerby może kojarzyć się z niektórymi odmianami zielonej herbaty. Dzięki zastosowaniu gorącego powietrza zerwane liście yerby zachowują swój naturalny aromat i kolor. Brak charakterystycznego zapachu dymnego i mocnej, dominującej nuty goryczki. Ze względu na subtelny posmak yerba green jest często dostępna w formie ciekawych, aromatycznych mieszanek. Dobrze komponuje się z dodatkiem ziół lub kawałków suszonych owoców. Nie zakłóca ich walorów smakowych.
Jakie są właściwości zielonej yerby?
Mieszanki yerba green posiadają ten sam zestaw dobroczynnych właściwości, co mieszanki tradycyjne. Mówimy o wysokiej zawartości mateiny, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Subtelny smak zielonych odmian yerby bywa błędnie kojarzony ze słabszym wpływem na koncentrację. Nic bardziej mylnego. Główne różnice mogą wynikać ze składu mieszanek, ich pochodzenia, typu dodatków, wykorzystanych odmian yerby i zawartości kofeiny, charakterystycznej dla danego gatunku. Zielona yerba – tak jak mieszanki suszone z użyciem dymu – wykazuje długofalowe działanie pobudzające i wzmacnia siły witalne.
Zielona Yerba Mate zawiera wręcz śladowe ilości pyłu
Ostatnią z kluczowych zalet yerby green jest śladowa ilość pyłów, będących skutkiem procesu obróbki liści. Mowa o listkach zbyt mocno pokruszonych, zgniecionych w procesie cięcia. Wartościowe mieszanki zielonej yerby posiadają grubo pokrojone liście i są pozbawione drobnych kawałków gałązek – lub zawierają ilość niewielką procentowo (zazwyczaj ok. 5%). Są to zatem mieszanki wysokiej jakości, bez wypełniaczy i pyłków. Idealne dla fanów subtelnego, delikatnego naparu.
Komu warto polecić yerbę zieloną?
Na koniec nasze mini-podsumowanie dla tych, którzy wciąż zastanawiają się, czy zielona yerba jest właśnie dla nich. Yerba mate green to opcja “must have” dla:
- miłośników wersji yerby o świeżym, ziołowym aromacie,
- początkujących mateistów, którzy dopiero rozpoczynają przygodę ze światem mate,
- osób preferujących smaki delikatne, subtelne, z niskim poziomem goryczki (ale uwaga: cecha zależna od mieszanki, sprawdź koniecznie oznaczenie opakowania),
- osób unikających odmian yerby o klasycznym zapachu „dymnym”,
- tych, którzy wolą mieszanki bezpyłowe i bez drobinek gałązek,
- fanów mieszanek z dodatkiem owoców i ziół, w których aromat yerby nie jest dominującym.
Zobacz listę brazylijskich yerba mate