W zasadzie picie yerba mate jest bardzo proste. Wystarczy zasypać kubek odpowiednią ilością suszu i usypać kopczyk, potrząsając lekko naczyniem pod kątem. Następnie włożyć do naczynia bombillę, zalać, w zależności od preferencji, zimną lub ciepłą wodą, odczekać chwilę - i już, gotowe. Ale… diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Z naszego poradnika dowiesz się o wiele więcej:
- Yerba mate - co to jest
- Jak parzyć yerba mate
- Warto pić yerba mate
- Picie yerba mate w zwykłym kubku
- Kilka słów o bombilli
- Yerba mate – ile sypać - ile łyżek, ile gramów
- Yerba mate – wielokrotne parzenie, dolewki
- Yerba mate – jak często i ile pić
- Yerba mate a koszt
- Korzyści z picia yerba mate
Co to w ogóle jest yerba mate?
Yerba mate, a raczej ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis) to roślina rosnąca i uprawiana w Ameryce Południowej. Głownymi producentami ostrokrzewu są: Paragwaj, Argentyna, Brazylia i Urugwaj. Klasyczne “paragwajki” cechują się pełnym, glębokim smakiem. Argentyńskie susze idealnie nadają się do yerba mate Terere. Brazylijskie zielone yerba mate to zazwyczaj łągodne, suszone gorącym powietrzem yerby. Napar yerba mate przygotowuje się z zebranych i wysuszonych liści ostrokrzewu, zaparzony w naczyniu zwanym tykwą lub matero, a do picia naparu służy specjalna słomka z filtrem - bombilla. Więcej o yerba mate dowiesz się klikając w ten link.
Yerba mate - przepis na przygotowanie, parzenie yerba mate
Przejdźmy jednak do sedna sprawy, czyli kwestii tego, jak zaparzyć i jak pić yerba mate. Przepis na napar jest banalny. Weź swoje ulubione naczynie do yerby, nasyp do niego odpowiednią ilość suszu. Pamiętaj, że im więcej suszu, tym mocniejszą yerbę w efekcie uzyskasz. Sugerowana porcja to od 1/3 do 1/2 objętości naczynia. Teraz należy przygotować kopczyk. Jego celem jest odsypanie drobniejszych części listków i pyłu na dno naczynia. Dzięki temu utrzymamy pyłki z dala od bombilli. Przechyl napełniony suszem kubek pod kątem 30-45 stopni i wstrząśnij kilka razy. Trzymając kubek pod odpowiednim kątem wlej niewielką porcję wody do naczynia i zaczekaj, aż całość cieczy wchłonie w susz. Możesz też przyspieszyć nieco ten proces poprzez ugniatanie bombillą kopczyka suszu.
Następnie włóż bombillę tak, aby filtr przylegał prostopadle do kopczyka i zalej całość ciepłą lub zimną wodą w zależności od preferencji. Jak zdecydujesz się parzyć swoją yerba mate, pamiętaj, by nie zalewać suszu wrzątkiem. Yerba mate najlepiej zalewać wodą o temperaturze 80ᵒ C. W przypadku kiedy woda będzie za gorąca, dojdzie poniekąd do rozgotowania liści ostrokrzewu. Sprawi to ujawnienie się nieporządanych, nieprzyjemnych nut w naparze.
Et voila! Pyszny napój z suszu ostrokrzewu paragwajskiego gotowy. Daj jeszcze chwilę listkom, by zdążyły oddać swój smak wodzie i możesz delektować się niepowtarzalnym smakiem yerby.
Przepisów na przygotowanie, czy też zaparzanie yerba mate jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od preferencji mateisty. Ten najprostszy sposób przedstawiliśmy już powyżej. Za chwilę przejdziemy do wariacji na jego temat i przedstawimy Wam zależności wpływające na smak yerba mate. Ale najpierw...
Czy warto pić yerba mate?
Odpowiedź jest prosta – zdecydowanie warto pić yerba mate. Jeśli należysz do osób, które lubią wesprzeć się zastrzykiem kofeiny z rana lub w ciągu dnia podczas pracy, to gwarantujemy, że yerba stanowi najbardziej przystępną dla organizmu formę tej pobudzającej substancji.
Ok, wiesz już jak pić yerba mate, i że warto ją pić. Ale przecież kawa też nieźle pobudza, a do tego świetnie smakuje, szczególnie w formie latte. Czy jest sens zamieniać ją na ten egzotyczny „wynalazek”? Swoją drogą, trzeba podkreślić, że kawa też na rodzimej ziemi nie rośnie ;)
Ten paragwajski napój ma tę przewagę nad kawą, że oprócz pobudzającego działania posiada szereg dobroczynnych, prozdrowotnych właściwości, o których pisaliśmy już na blogu oraz dostarcza bogactwa witamin i minerałów, których próżno szukać w kawie. Efektem picia yerba mate jest wysokie pobudzenie oraz wzmocnienie.
Zalecamy unikania picia yerba mate na czczo, w szczególności rano. A to ze względu na wysoką zawartość kofeiny w yerbie. Zacznij dzień od dobrego śniadania, a przy tym popijaj sobie świeżo przygotowaną mate ;)
Z czym można pić yerba mate?
Yerba mate można pić z przeróżnymi dodatkami. Mimo szerokiej gamy yerba mate smakowej, ja osobiście preferuję własne dodatki :) Mięta, trawa cytrynowa czy po prostu kawałek cytryny nadadzą naparowi jeszcze wyraźniejszego smaku. Dobrze dobrane dodatki wzbogacą dodatkowo yerbę o składniki mineralne.
Picie yerba mate w zwykłym kubku
Większość osób, które zaczynają przygodę z yerba mate uważa, że musi mieć do niej specjalne naczynie. Nic bardziej mylnego, z powodzeniem możesz pić yerbę w zwykłym kubku lub każdym innym dostosowanym do tego naczyniu. Sięgając po kubek, nie ograniczysz wygody sączenia paragwajskiego naparu, ani nie ujmiesz jego smakowi. Będziesz mieć natomiast okazję przekonać się, czy picie yerby jest w ogóle dla Ciebie i czy warto inwestować w gadżety z tym związane. Dopiero, kiedy uznasz, że picie paragwajskiego naparu staje się Twoim codziennym rytuałem, możesz pomyśleć o kupnie pierwszej tykwy lub matero.
Kilka słów o bombilli
Gadżetem, w który warto natomiast zainwestować od samego początku przygody z yerba mate to bombilla, czyli słomka zakończona specjalnym sitkiem, które chroni przed zasysaniem pyłu i listków. Dzięki niej picie yerba mate stanie się zdecydowanie wygodniejsze i praktyczniejsze. Jest to jedyny gadżet, bez którego picie naparu będzie raczej udręką niż przyjemnością. Na szczęście na ZielonyTarg.pl znajdziesz bombillki, których ceny zaczynają się już od kilkunastu złotych. Nie jest więc to drogi zakup, a z pewnością pozwoli delektować się yerbą już od pierwszego łyku. W wyborze bombilli może pomóc Ci nasz ranking najlepszych bombilli.
Jak wkładać bombille do naczynia?
Zacznij od usypania kopczyka suszu w naczyniu i od jego delikatnego zwilżenia. Następnie włóż bombillę do naczynia prostopadle do kopczyka tak, aby sitko dotykało suszu. Następnie przekręć bombillę o 90 stopni i oprzyj ją o naczynie. Teraz wystarczy zalać. I gotowe :)
Jak rozkręcić bombille?
Najpierw upewnij się, że posiadasz rozkręcany model bombilli. Próba odkręcenia jednolitej konstrukcji może okazać się fatalna w skutkach. Jeżeli już jesteś pewien, że filtr można odkręcić, to dalej powinno pójść jak z płatka. W większości przypadków filtr zamocowany jest na gwincie. Wystarczy chwycić za filtr i przekręć w stronę przeciwną do kierunku wskazówek zegara. Teraz możesz dokładnie wyczyścić swoją bombillę.
Yerba mate – ile sypać?
Optymalną ilością suszu, jaką powinno się zasypywać matero, to około 1/3 do 1/2 objętości naczynie. Choć tak na prawdę odpowiedź na to pytanie powinna brzmieć: to zależy ;). Jeśli dopiero zaczynasz, to lepiej wsypać suszu mniej niż więcej. Jego większa ilość wiąże się bowiem z większą mocą pobudzającą, co dla początkujących może okazać się niezbyt przyjemnym doznaniem. Większa ilość zalanego suszu charakteryzuje się również zdecydowanie intensywniejszym smakiem z wyraźnie wyczuwalną nutą goryczy, co nie każdemu może odpowiadać, zwłaszcza podczas pierwszych prób picia yerby.
Radzimy więc początkującym wsypać około 1/3, a nawet 1/4 naczynia i stopniowo zwiększać tę ilość do poziomu, który Was osobiście usatysfakcjonuje.
Ile gram yerba mate na jedno zalanie?
W zależności od wielkości naczynia, gramatura suszu na jedno zasypanie to:
- małe naczynie 100-120 ml: od 30 do 40 gramów yerby
- średnie naczynie 170-200 ml: od 40 do 50 gramów yerby
- duże naczynie 250-350 ml: od 70 do 80 gramów yerby
Ok, a ile to łyżeczek yerba mate?
Ja i tak zawsze sypię na oko. Przy zasypaniu 1/3 średniej wielkości matero, będzie to około 8-10 czubatych łyżeczek suszu yerba mate. Ale czy na pewno chcesz odmierzać tę porcję za każdym razem? ;)
Yerba mate – wielokrotne parzenie, dolewki
Ponowne zalewanie naparu yerba mate to element tradycji związanej z piciem mate. Kolejne zalania uwalniają stopniowo smak i cenne właściwości yerby. Yerbę zalewamy do momentu aż całkowicie wytraci smak, lub po prostu nie będzie nam już smakowała.
Dolewki do yerba mate można wykonywać zarówno z ciepłej, jak i zimnej wody. Pamiętajcie jednak, by stosować się do zasady nie zalewania suszu wrzątkiem. Optymalna temperatura to 80ᵒ C. Z powodzeniem natomiast możecie zalewać yerbę zimną wodą. Tak przyrządzony susz ma nawet swoją nazwę – terere. Stanowi znakomitą propozycję na upalne dni.
Warto podkreślić, że każda kolejna dolewka do yerba mate będzie charakteryzować się coraz łagodniejszym smakiem. Wielokrotne parzenie zmniejszy też zawartość kofeiny w napoju, której poziom jest najwyższy w pierwszych zalaniach. Dlatego nie można porównać picia yerba mate przez cały dzień z taką samą ilością wypitych filiżanek kawy. Lepszą analogia byłoby stwierdzenie, że wielokrotne zalewanie suszu jest jak sączenie jednej filiżanki kawy od rana do wieczora. Przy piciu yerby z pewnością nie grozi nam więc przesadzenie z kofeiną. Wręcz przeciwnie, dostarczana w ten sposób, będzie stopniowo uwalniana do organizmu, powodując łagodne pobudzenie przez cały dzień.
Ile razy mogę zalewać yerbe?
Aż do utraty smaku. Zwykle jest to od 4-6 zalań klasycznej yerby na ciepło. W przypadku yerb smakowych, przy piątym zalaniu nie będziemy już odczuwać smaku. W przypadku picia na zimno zalań będzie więcej. Ja wyznaję zasadę: przestaje mi smakować - wymieniam susz na nowy ;)
Dosypywanie yerby - czy to ma sens?
Dosypywanie yerba mate do zalanego już suszu może mieć sens. Jeżeli zaczynami picie yerby z matero zasypanego niewielką ilością suszu, to od czasu do czasu możemy dosypać niewielką ilość. Wzmocni to smak kolejnych zalań. Ale limitem jest wielkość naczynia. A im więcej suszu w matero, tym mniej wody jesteśmy w stanie dolać.
Yerba mate – jak często i ile pić?
Yerba mate można pić codziennie, a ilość, jaką będziesz wypijać zależy od Twoich preferencji. Warto wziąć pod uwagę zawartość tabeli składników odżywczych jaka widnieje na każdym opakowaniu yerba mate. To pomoże dostosować ilość wypijanej yerba mate do Twojej diety.
Generalizując - wszystko zależy od osobistych potrzeb i predyspozycji. Należy pamiętać, że yerba obfituje w kofeinę, a ta w sporych ilościach może powodować nieprzyjemne doznania. Każdy sam wie, jaka jest jego tolerancja na kofeinę i ile jej potrzebuje. To tak samo jak z kawą. Jedna przyjemnie pobudza, ale przy trzeciej czy czwartej może pojawić się rozdrażnienie i wewnętrzny niepokój. Z drugiej strony są osoby, które twierdzą, że na nich kawa w ogóle nie działa i pewnie znajdą się też tacy wśród mateistów. Kwestię ilości wypijanej dziennie yerby trzeba więc dostosować samodzielnie do własnego organizmu na podstawie prób i błędów.
Ile razy dziennie można pić yerba mate?
Zaleca się pić od jednego do dwóch kubków yerba mate dziennie, przyjmując że każde zasypanie będziesz zalewał średnio 5-6 razy. To idealna ilość ze względu na sugerowane, dzienne spożycie witamin mikro- i makro-elementów.
Ja wypijam jedno, czasami dwa zasypania matera yerby dziennie :) Zazwyczaj piję yerba mate na zimno, więc jeden kubek zalewam nawet 8-9 razy. Jest to porcja która wpływa na mnie najkorzystniej. Czuję się pełna energii. Jednocześnie nie doskwierają mi żadne bóle głowy, ani inne dolegliwości, które mogłyby wynikać z nadmiernej dawki kofeiny. Jedna yerba dziennie to same korzyści!
Yerba mate a koszt - czy musi być drogo?
Jeśli jesteś początkującym mateistą, w Twojej głowie z pewnością pojawia się wiele pytań dotyczących spożywania tego egzotycznego napoju. Podstawowe z nich brzmią pewnie następująco: czy warto pić yerba mate? Jak często pić yerbę? No i przede wszystkim w jaki sposób się to robi. Wiele osób uważa, że rozpoczynając przygodę z piciem yerba mate, muszą zaopatrzyć się w różnorodne kosztowne naczynia i inne gadżety, "niezbędne" do parzenia paragwajskiego suszu. To nieprawda. By móc rozkoszować się smakiem yerby, wystarczy Ci Twój ulubiony kubek oraz jedyne dodatkowe akcesorium jakie potrzebujesz, czyli bombilla. Bombilla to specjalna słomka do picia yerby, zapobiegająca wsysaniu drobnych listków suszu. I to wszystko. Ceny bombilli zaczynają się już od kilkunastu złotych, nie jest to więc drogie akcesorium, a warto je mieć, gdyż znacznie ułatwia spożywanie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego.
Na ile starcza yerba?
Yerba mate to bardzo wydajny napar. Pół kilogramowe opakowanie, przy regularnym spożyciu 1-2 kubków dziennie, wystarcza na 15 do 20 dni. Zakładając, że zasypujesz 1/3 średniej pojemności matero.
Korzyści z picia yerba mate
Na koniec, choć pisaliśmy o tym już nieraz na naszym blogu, ale powtórzymy raz jeszcze: yerba mate naprawdę warto pić! To napój o wielu dobroczynnych dla naszego organizmu właściwościach, nie tylko pobudzających, ale również prozdrowotnych. I w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje z organizmu magnezu i innych mikroelementów, a wręcz przeciwnie, dostarcza ich w sporych ilościach. Obfituje także w cenne dla zdrowia witaminy oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Udowodniono również, że regularne picie yerby może wspomóc nasze starania w osiągnięciu smukłej sylwetki, a także złagodzi objawy obniżonego nastroju, co jest znakomitą informacją dla osób podatnych na sezonowe depresje. Ponadto yerba mate poprawi Waszą koncentrację, pomoże lepiej się skupić na pracy, a także podniesie osiągi sportowe. Czy musimy wymieniać dalej? Bo można by tak jeszcze długo, ale mamy nadzieje, że te główne argumenty przekonały Was do sięgnięcia po yerbę. Wybierzcie więc najbardziej interesujący Was susz (na początek polecamy coś z sekcji „łagodna”), a do tego bombillę i możecie rozpoczynać swoją przygodę z yerbą ;). Na zdrowie!
Ocena artykułu
+99999
Ocena artykułu
+99
Ocena artykułu
ERROR
Konsola administracji
ERRORx122
Title
treść
Title
Description
Title2
Description2