
Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Oolong lub ulung to kolejna kategoria herbat wysokiej jakości wyróżniających się specyficzną, niebieskawą barwą będącą skutkiem przerwanego procesu fermentacji. Herbata oolong pochodzi z Chin i – podobnie jak herbata zielona, żółta i czarna – jest zaliczana do tzw. „dziesięciu najbardziej znakomitych herbat chińskich”. Gatunek uprawiany także w Tajwanie, Wietnamie i Nepalu. Napój o zróżnicowanej palecie smaków i aromatów. Zależnie od gatunku i kraju pochodzenia herbata oolong może mieć posmak określany przez koneserów mianem „owocowego”, „orzechowego” lub „ziołowego” z dodatkiem goryczki.
Zobacz pełną listę herbat Oolong
Skąd pochodzą najlepsze herbaty oolong?
Ojczyzną turkusowych herbat są Chiny. Najbardziej wartościowe gatunki pochodzą z okolic Fujian (górskie tereny Wuyi Shan i okręg Anxi) oraz Guandong. Plantacje herbat oolong wysokiej jakości znajdują się też w północnej części Tajwanu oraz w Wietnamie. Na rynku znajdziemy także aromatyczne odmiany z Indii i Nepalu.
Co wyróżnia turkusowe herbaty?
Podstawową różnicą w porównaniu z herbatami zielonymi i czarnymi jest proces przygotowania herbacianego suszu. Czas fermentacji liści jest zdecydowanie krótszy, co widać w charakterystycznym kolorze liścia. Wnętrze listka ma jasną barwę, natomiast krawędzie – które uległy fermentacji – są czarne i skurczone. Po zebraniu liście przechodzą proces suszenia. Kolejne etapy obejmują m.in. chłodzenie, podrzucanie i kruszenie wysuszonych krawędzi oraz podgrzewanie. W końcowych etapach produkcji wysuszonym liściom nadaje się formę zwiniętych rulonów lub bryłek.
Jak smakuje herbata oolong?
Różnorodność smaków i aromatów to jeden z kluczowych wyznaczników tej kategorii herbat. Gatunek, lokalizacja plantacji (tereny górskie, nadmorskie, nasłonecznione), długość procesu fermentacji, czas i metoda parzenia to najważniejsze czynniki wpływające na to, jak smakuje herbata oolong. Sklep Zielony Targ umożliwia herbacianym koneserom wybór turkusowych herbat o różnych smakach – ziołowych, z nutami owocowymi, o posmaku orzechowym lub gorzkim. Fanom smakowych eksperymentów warto też polecić niszowe odmiany herbat oolong pochodzące np. z Europy (Portugalia) lub Ameryki Południowej.