
Kategorie
Dostępność
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Delikatna lub bogata w smaku, niezwykle aromatyczna i wyróżniająca się nieograniczonym wręcz bogactwem składników. Bazą herbat owocowych są zazwyczaj liście herbaty białej lub zielonej. Za wyjątkowy smak odpowiada owocowy susz, który różni się składem, właściwościami i metodami parzenia. Herbata owocowa jest dostępna najczęściej w formie sypanej, w torebkach lub piramidkach. Koneserzy cenią ten typ herbat za doskonałe właściwości orzeźwiające lub ogrzewające – w zależności od składu mieszanki. Ze względu na brak kofeiny herbatki z owocowym suszem można uwzględnić w diecie dzieci i kobiet ciężarnych.
Zobacz pełną listę Owocowych herbat
Co wchodzi w skład herbat owocowych?
Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem jest owocowy susz. Zazwyczaj ma formę drobinek różnej wielkości, ale w herbacianych mieszankach znajdziemy też całe, suszone owoce np. maliny lub truskawki. Wśród najpopularniejszych składników owocowych naparów warto wymienić m.in.: owoce dzikiej róży, cytrynę, skórkę pomarańczową, suszone jabłko, porzeczki, owoce czarnego bzu. Jak widać, są to głównie owoce o wysokiej zawartości witaminy C, doskonale znane i stosowane m.in. w polskiej medycynie ludowej. Składniki równie znane, ale bardziej egzotyczne to np. suszone owoce mango, ananasa, papai, mandarynek lub pomarańczy. Owoce wchodzące w skład herbacianych mieszanek są zazwyczaj poddawane liofilizacji, czyli procesowi suszenia po uprzednim zmrożeniu – dzięki czemu zachowują większość cennych składników, w tym witamin. Standardowym uzupełnieniem owocowego suszu mogą być zioła, płatki kwiatów, herbata cytrynowa i naturalne aromaty. Popularnym dodatkiem podnoszącym walory aromatyczne herbat owocowych jest m.in. kwiat hibiskusa, trawa cytrynowa i suszone liście bławatków.
Herbata owocowa | Sklep Zielony Targ poleca ją ze względu na:
- o szybkie orzeźwienie – w przypadku herbat ziołowych z dodatkiem trawy cytrynowej, mrożonych, mieszanek na bazie liści herbaty zielonej lub białej,
- właściwości rozgrzewające – cecha mieszanek z kategorii „herbaty zimowe”; w skład suszu wchodzą zazwyczaj owoce dzikiej róży, malin, jeżyn i truskawek,
- zawartość cennych witamin i minerałów – zachowywana w suszu owocowym powstałym w procesie liofilizacji,
- różnorodność smaków i aromatów – ogromny wybór smaków i nut zapachowych – od ziołowych po egzotyczne.