Zamów do godziny 16:00. Twoją paczkę wyślemy w ten sam dzień!

 
Opcje przeglądania

Zielona herbata jest to rodzaj herbaty wytwarzany poprzez delikatny i krótki proces utleniania oraz suszenia. Główna produkcja zielonej herbaty znajduje się w jej rodzimym kraju, czyli Chinach. Na Zielonym Targu znajdziesz zielone herbaty pochodzące z najsłynniejszych regionów oraz najwybitniejszych plantacji w Chinach. Produkcja zielonej herbaty z biegiem historii rozprzestrzeniła się na wiele innych, azjatyckich krajów, dlatego oferujemy również japońskie zielony herbaty, tajwańskie oraz ich odmiany, które różnią się metodami upraw, regionem i sposobem przetwarzania. Na Zielonym Targu prezentujemy zawsze tylko wyselekcjonowane herbaty różnych odmian z całego świata.

Zobacz pełną listę herbat Zielonych

Skąd pochodzą najlepsze herbaty zielone?

Hasło „organic” lub „eko” oznacza spełnienie wysokich standardów produkcji związanych z szeroko rozumianą ekologią. Przynajmniej 95% Europejscy koneserzy herbat kojarzą tą kategorię z Japonią, ale serce najlepszych plantacji zielonych herbat bije w Chinach. Klasyczna, zielona herbata należy do tzw. Dziesięciu Wielkich Herbat Chin. Najbardziej znane odmiany pochodzą z prowincji Zhejiang, Anhui i Jiangxi. Smak herbaty zależy od umiejscowienia uprawy, lokalnego klimatu, metody przetwarzania liści i sposobu ich parzenia. Doskonałą renomę posiada też tradycyjna, japońska zielona herbata. Sklep Zielony Targ posiada bogaty asortyment herbacianych mieszanek z Kraju Kwitnącej Wiśni. Na uwagę zasługuje m.in. proszkowana matcha, delikatna sencha czy szlachetna gyokuro. Odmiany uprawiane w Indiach i Ameryce Południowej wyróżniają się z kolei ciekawymi dodatkami smakowymi – owocowymi lub ziołowymi. W poszukiwaniu wartościowych odmian warto zwrócić uwagę na certyfikację produktu. Osoby doceniające wartość żywności eko powinny szukać na opakowaniach herbat oznaczeń typu „organic” i „fair trade”.

Równowaga umysłu, bogate źródło polifenoli

W kulturze azjatyckiej zielona herbata to napój ściśle powiązany z filozofią życia i medycyną ludową. Kluczową zaletą napoju, potwierdzoną badaniami naukowymi, jest bogactwo katechin – czyli przeciwutleniaczy spowalniających proces starzenia się komórek ciała. Z tego samego powodu herbatę zieloną ceni się także w naturalnej kosmetyce. Wśród europejskich koneserów herbat odmiana zielona jest ceniona przede wszystkim za pozytywny wpływ na stan umysłu. Aromatyczny napój relaksuje, wspiera organizm w walce ze stresem i może być użyty jako zdrowy składnik diet odchudzających.

Jak prawidłowo pić zieloną herbatę?

Zalecenia odnośnie czasu parzenia i porcjowania znajdziemy na opakowaniu producenta. Podstawową regułą prawidłowego parzenia zielonej herbaty jest zalewanie liści wodą o temperaturze od 80 do 90°C. Unikamy zalewania liści wrzątkiem. Średni czas parzenia to ok. 2-3 minuty. Zgodnie z chińską tradycją pierwsze parzenie liści ma na celu ich otwarcie i pozbawienie zanieczyszczeń – uzyskany napar należy wylać. Napój bardziej wartościowy pod względem smaku i aromatu daje dopiero drugie zaparzenie. Równie istotnym jest związek pomiędzy właściwościami naparu, a czasem jego przygotowania. Krótki czas parzenia wzmacnia efekt pobudzający napoju, proces dłuższy niż trzy minuty – lub proces wielokrotnego parzenia tych samych liści – wydobywa właściwości relaksacyjne.

Logo ZielonyTarg.pl Nie masz jeszcze konta? Dołącz do nas! i odbierz swoje 10% rabatu na pierwsze zakupy!
Sprawdź nasze opinie!
00:00
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl