
Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Rzadkie, o subtelnym smaku, dla koneserów – to najczęstsze i najbardziej trafne określenia żółtej herbaty. Odmiana trudno dostępna, wyróżniająca się procesem przetwarzania i roczną produkcją w niewielkiej, symbolicznej ilości. Najcenniejsze odmiany pochodzą z plantacji zlokalizowanych w chińskich prowincjach Hunan (plantacje słynnej odmiany Junshan Yinzhen), Syczuan, Anhui i Hubei. Wśród miłośników herbacianych napojów ceniona jako rzadki rarytas o subtelnym smaku i niepowtarzalnym aromacie.
Zobacz pełną listę herbat Żółtych
Jak powstaje żółta herbata?
Proces obróbki i przetwarzania liści przebiega podobnie, jak w przypadku zielonej herbaty. Różnica polega na zamianie procesu fermentacji (oksydacji) enzymatycznej na nieenzymatyczną. Herbaty żółte zalicza się do kategorii „lekko fermentowanych”. Zebrane liście są podgrzewane, studzone, suszone i ponownie podgrzewane w warunkach wysokiej wilgotności – proces powtarza się wielokrotnie przez kilka dni. Najcenniejsze odmiany żółtej herbaty powstają z nierozwiniętych pąków herbacianych liści.
Jak wygląda i smakuje żółta herbata?
Charakterystyczna, żółta barwa napoju to efekt fermentacji wzbogaconej o etap „duszenia” liści w wysokiej temperaturze i podwyższonej wilgotności. Napar z żółtych herbat ma jasny odcień i wyróżnia się świeżym aromatem oraz cierpkim posmakiem z nutą wyczuwalnej słodyczy. Niektóre odmiany – w zależności od pochodzenia i gatunku rośliny – posiadają posmak owocowy lub ziołowy. Herbaty żółte w sklepie Zielony Targ to odmiany wysokiej jakości – klasyczne, pochodzące z Chin lub z prowincji Tajwanu.
Żółta