Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy! Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy!

Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy!

0

Będąc w podróży, na kilkudniowym wyjeździe poza domem, świetnie jest zacząć dzień od kubka pysznej i aromatycznej kawy. Nie zawsze jednak jest nam po drodze do kawiarni, aby napić się dobrze zaparzonego naparu z kawowych ziaren.

Lubisz kawę i wręcz nie wyobrażasz sobie bez niej dnia? Dodatkowo lubisz podróżować, jesteś w ciągłych rozjazdach? Warto byłoby zaopatrzyć się w takie urządzenie jakim jest Aeropress.

Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy! | zielonytarg.plAeropress to kolejna metoda alternatywnego parzenia kawy. Urządzenie przypominające tłok, bardzo młody gadżet w asortymencie ze sprzętem kawowym. Wykonany z poliwęglanu, przez wielu baristów nazywany również wielką strzykawką, w której na kilka sposobów możemy zaparzyć sobie pyszną kawę.

 

Urządzenie zostało wymyślone w USA w 2005 r w firmie Aerobie przez amerykanina Alana Adlera, twórcę zabawek i bardzo popularnego na tym rynku "frisbee".

Parząc kawę z aeropressu mamy bardzo duże pole do popisu. Możemy go używać w pozycji klasycznej, jak i metodą odwróconą, z ang. "Invert". Dodatkowo możemy balansować dozą, oraz zaparzać przy różnym stopniu zmielenia, przez co ta sama kawa będzie smakować odrobinę inaczej. Przez swoją wszechstronność ten mały zaparzacz do kawy stał się jednym z ulubionych sprzętów baristów i doczekał się już nawet swoich Mistrzostw Polski. Do dziś cieszy się uznaniem na całym globie, a jego popularność wciąż rośnie.

Nasz przepis na kawę przyrządzoną w Aeropressie metodą odwróconą "Invert"

 Do przygotowania kawy z Aeropressu będziesz potrzebował:

  • młynek (najlepiej żarnowy), znajdziesz go na w naszym sklepie.
  • okrągłe filtry do Aeropressu (dołączone do zestawu z AeroPressem).
  • świeże ziarna kawy jasno palonej, najlepiej specialty, 16-17 gramów. W naszym przypadku jest to Coffee Republic - Blue Republic
  • dodatkowo wagę (gramową do 0,01g), polecamy wagę firmy Hario,
  • wodę (dobrze jakby była przefiltrowana),
  • serwer, dzbanek na kawę, ewentualnie kubek jeżeli jesteś w terenie,
  • termometr,
  • mieszadełko (dołączone do zestawu),
  • waga do cieczy,
  • stoper, może być w zegarku czy też na Twoim smartfonie,
  • i oczywiście Aeropress, bo o nim mowa.
 

 Nasz przepis na kawę przyrządzoną w Aeropressie metodą odwróconą _Invert_ | zielonytarg.pl

Więc zaczynamy, naparzamy i wyciskamy…

  1. Tłok z gumową uszczelką umieść w tubie, włóż papierowy filtr do plastikowego okrągłego sitka, przelej go wrzątkiem by pozbyć się posmaku papieru. Dodatkowo można wlać odrobinę wrzątku do aeropressu by go ogrzać, wylej wodę z tuby.
  2. Aeropress - Odważamy 16-18 gramów świeżej kawy, najlepiej jakości specialty, jasno palonej | Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy | zielonytarg.plOdważ 16-18 gramów świeżej kawy, najlepiej jakości specialty, jasno palonej. Ziarna zmiel trochę drobniej niż do dripa, by przypominała sól kuchenną.

  3. Przygotuj wodę o temperaturze 88-94 stopni Celsjusza. w tym przypadku 230ml na naszą porcję naparu.
  4. Na wagę połóż aeropress do środka tuby wsyp zmieloną kawę rozmieść ją równomiernie po całej powierzchni.
  5. Włącz wagę oraz stoper, wodę wlewaj tak by zalać całe ziarna do 30-40ml, mieszadełkiem zamieszaj 3-4 razy zachodzi w tym momencie preinfuzja, odczekaj 30 sekund.
  6. Aeropress - wodę wlewaj tak by zalać całe ziarna do 30-40ml, mieszadełkiem zamieszaj 3-4 razy zachodzi w tym momencie preinfuzja, odczekaj 30 sekund | zielonytarg.plNastępnie delikatnymi, kolistymi ruchami dolewaj wodę stopniowo w 2 lub 3 porcjach np po 70 lub 100ml aby całość cieczy osiągnęła 230ml, delikatnie zamieszaj wszystko mieszadełkiem.
  7. Okrągłe sitko wraz z papierowym filtrem nałóż na górną część tuby aeropressu i dokręć.
  8. Odwróć Aeropress do dzbanka/serwera lub kubka a następnie powoli przeciskaj kawę do momentu aż usłyszysz specyficzny syk. Całkowity czas parzenia powinien mieścić się w granicach 2 do 2,5 minuty.
    Aeropress - Odwróć Aeropress do dzbanka/serwera lub kubka. | zielonytarg.plAeropress -  Całkowity czas parzenia powinien mieścić się w granicach 2 do 2,5 min. | zielonytarg.plAeropress - Następnie powoli przeciskaj kawę do momentu aż usłyszysz specyficzny syk. | zielonytarg.pl

  9. Odkręć plastikowe sitko wyrzuć zużyty coffee-cake z filtrem, całość naparu wymieszaj.
  10. Teraz możesz cieszyć się wspaniałymi aromatami i smakami przygotowanej przez Ciebie kawy.
    Aeropress - Odkręć plastikowe sitko wyrzuć zużyty coffee-cake z filtrem, całość naparu wymieszaj. | zielonytarg.plAeropress - Teraz możesz cieszyć się wspaniałymi aromatami i smakami przygotowanej przez Ciebie kawy. | zielonytarg.pl

Smacznego.

 

Komentarze do wpisu (0)

Nikt nie dodał jeszcze komentarza dla tego wpisu.
Wysyłamy tylko wartościowe treści ;)
Zapisz się do newslettera i otrzymuj dodatkowe indywidualne oferty wybrane specjalnie dla Ciebie.

Logo ZielonyTarg.pl Nie masz jeszcze konta? Dołącz do nas! i odbierz swoje 10% rabatu na pierwsze zakupy!
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl