Chemex to urządzenie filtrujące do parzenia kawy, w połowie karafka, w połowie dekanter. Wynaleziony został przez niemieckiego chemika Petera Schlumbohm w latach 40 XX wieku. Jego piękny kształt oraz doskonałe połączenie szkła i drewna, stworzyło z niego ikonę amerykańskiego wzornictwa lat 40. Tym samym jego eksponat znajduje się w nowojorskim Museum of Modern Art. Ta piękna karafka składa się ze szklanej, żaroodpornej kolby w kształcie klepsydry, dzięki której możemy wydobyć pełnię smaku i aromatu kawy. Chemex obecnie dostępny jest w różnych rozmiarach oraz wzorach.
Nasz przepis na kawę przyrządzoną w Chemexie
- Co będziesz potrzebował:
- Chemex,
- filtry do chemexa,
- świeże ziarna kawy jasno palonej, najlepiej specialty, ziarnista lub mielona,
- przefiltrowana woda,
- stoper, może być taki w telefonie,
Opcjonalnie:
- młynek (najlepiej żarnowy) elektryczny lub ręczny,
- waga do ziaren (najlepiej gramową do 0,01g),
- waga do odmierzania cieczy,
- termometr,
- czajniczek-konewka.
Teraz krok po kroku o przygotowaniu kawy z Chemexa
Zagotuj przefiltrowaną wodę. Papierowy filtr umieść w naczyniu tak aby 3 warstwy papieru były przy wylewce. Przelej go wrzątkiem by pozbyć się posmaku papieru, dodatkowo ogrzeje nam naczynie (dzięki czemu nie straci temperatury podczas parzenia), następnie wylej wodę z Chemexa.
- Odważ odpowiednią ilość świeżej kawy, według standardów specialty coffee najlepiej 6-7 gramów kawy na 100ml wody. Zmiel odważone ziarna grubiej niż do dripa, tak aby przypominała sól gruboziarnistą.
- Wsyp zmieloną kawę do filtra i rozprowadź ją równomiernie. Temperatura jaką będziesz potrzebował to 85-95 stopni Celcjusza (+/-). Warto próbować i balansować z temperaturą przy parzeniu tej samej kawy, gdyż da to nam różne efekty.
- Włącz stoper. Na sam początek zalej delikatnie kawę niewielką ilość wody (dwukrotnie większą niż waga parzonej kawy) , zachodzi w tym momencie tak zwana preinfuzja trwająca 30 sekund. Dla przykładu parząc 21 gram kawy zalej ją dwukrotną ilość wody, czyli 42 gramów.
Po zakończonej preinfuzji zalewaj kawę równomiernie, zatapiając drobinki małymi porcjami wody tworząc tym samym dalszą ekstrakcję kawy. Pamiętaj, aby czas ekstrakcji nie był krótszy niż 3 min, ani nie dłuższy niż 4,5 min.
- Zdejmij filtr, zakręć kilka razy Chemexem w celu napowietrzenia naszego naparu.
Na koniec możesz rozkoszować się aromatami przygotowanej przez Ciebie kawy, po czym przelej napar do filiżanki. Delektuj się… niebywale delikatna kawa, prawda?
Smacznego.

Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy!
Lubisz kawę i wręcz nie wyobrażasz sobie bez niej dnia? Dodatkowo lubisz podróżować, jesteś w ciągłych rozjazdach? Warto byłoby zaopatrzyć się w takie urządzenie jakim jest Aeropress
Czytaj więcej