do kasy suma: 0,00 zł
Nasz sposób na Chemex - kawowa podróż w czasie Nasz sposób na Chemex - kawowa podróż w czasie
Nasz sposób na Chemex - kawowa podróż w czasie

Chemex - kawowa podróż w czasieChemex to urządzenie filtrujące do parzenia kawy, w połowie karafka, w połowie dekanter. Wynaleziony został przez niemieckiego chemika Petera Schlumbohm w latach 40 XX wieku. Jego piękny kształt oraz doskonałe połączenie szkła i drewna, stworzyło z niego ikonę amerykańskiego wzornictwa lat 40. Tym samym jego eksponat znajduje się w nowojorskim Museum of Modern Art. Ta piękna karafka składa się ze szklanej, żaroodpornej kolby w kształcie klepsydry, dzięki której możemy wydobyć pełnię smaku i aromatu kawy. Chemex obecnie dostępny jest w różnych rozmiarach oraz wzorach.

Nasz przepis na kawę przyrządzoną w Chemexie

  • Co będziesz potrzebował:
  • Chemex,
  • filtry do chemexa,
  • świeże ziarna kawy jasno palonej, najlepiej specialty, ziarnista lub mielona,
  • przefiltrowana woda,
  • stoper, może być taki w telefonie,

Opcjonalnie:

  • młynek (najlepiej żarnowy) elektryczny lub ręczny,
  • waga do ziaren (najlepiej gramową do 0,01g),
  • waga do odmierzania cieczy,
  • termometr,
  • czajniczek-konewka.
 

Teraz krok po kroku o przygotowaniu kawy z Chemexa

  • Przelej filtr 100-gramową porcją wody, aby pozbyć się posmaku papieru - Nasza metoda na Chemex - ZielonyTarg.plZagotuj przefiltrowaną wodę. Papierowy filtr umieść w naczyniu tak aby 3 warstwy papieru były przy wylewce. Przelej go wrzątkiem by pozbyć się posmaku papieru, dodatkowo ogrzeje nam naczynie (dzięki czemu nie straci temperatury podczas parzenia), następnie wylej wodę z Chemexa.
  • Odważ odpowiednią ilość świeżej kawy, według standardów specialty coffee najlepiej 6-7 gramów kawy na 100ml wody. Zmiel odważone ziarna grubiej niż do dripa, tak aby przypominała sól gruboziarnistą.
  • Wsyp zmieloną kawę do filtra i rozprowadź ją równomiernie. Temperatura jaką będziesz potrzebował to 85-95 stopni Celcjusza (+/-). Warto próbować i balansować z temperaturą przy parzeniu tej samej kawy, gdyż da to nam różne efekty.  
  • Włącz stoper. Na sam początek zalej delikatnie kawę niewielką ilość wody (dwukrotnie większą niż waga parzonej kawy) , zachodzi w tym momencie tak zwana preinfuzja trwająca 30 sekund. Dla przykładu parząc 21 gram kawy zalej ją dwukrotną ilość wody, czyli 42 gramów.
  • Zalewamy kawę porcjami - Nasza metoda na Chemex - ZielonyTarg.plPo zakończonej preinfuzji zalewaj kawę równomiernie, zatapiając drobinki małymi porcjami wody tworząc tym samym dalszą ekstrakcję kawy. Pamiętaj, aby czas ekstrakcji nie był krótszy niż 3 min, ani nie dłuższy niż 4,5 min.
  • Zdejmij filtr, zakręć kilka razy Chemexem w celu napowietrzenia naszego naparu.

Na koniec możesz rozkoszować się aromatami przygotowanej przez Ciebie kawy, po czym przelej napar do filiżanki. Delektuj się… niebywale delikatna kawa, prawda?

 

Smacznego.

Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy! | zielonytarg.pl
Zobacz także:

Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy!

Lubisz kawę i wręcz nie wyobrażasz sobie bez niej dnia? Dodatkowo lubisz podróżować, jesteś w ciągłych rozjazdach? Warto byłoby zaopatrzyć się w takie urządzenie jakim jest Aeropress

Czytaj więcej
Wysyłamy tylko wartościowe treści ;)
Zapisz się do newslettera i otrzymuj dodatkowe indywidualne oferty wybrane specjalnie dla Ciebie.
Zostaw nam lajka... :)

... i bądź na bieżąco!

Dowiedz się pierwszy o nowościach

i weź udział w naszych konkursach

 

Logo ZielonyTarg.pl Nie masz jeszcze konta? Dołącz do nas! i odbierz swoje 10% rabatu na pierwsze zakupy!
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl