Drip, Pour Over, metoda przelewowa lub inaczej sączeniowa, filtrowana. Jest to jedna z metod alternatywnych parzenia kawy. W naszym sklepie znajdziesz drippery z różnych tworzyw: szkło, metal, ceramika, czy też tworzywo sztuczne. Wybór zależy od gustu, przeznaczenia oraz zasobności gotówki, którą dysponujemy. Konstrukcja dripa w zależności od zastosowanych materiałów nie różnią się od siebie wizualnie i działają na tej samej zasadzie. Jednakże ze względu na tworzywo, z którego wykonany jest drip występują różnice w stabilności temperatury podczas parzenia kawy. Drip z tworzywa sztucznego jest lekki, tani i niepodatny na stłuczenia, ale ciężej jest utrzymać w nim stabilną temperaturę podczas ekstrakcji kawy.
Porcelanowy drip jest znacznie lepszy pod względem utrzymania pożądanej temperatury, lecz polecamy go do użytku profesjonalnego i domowego. Przy korzystaniu z konkretnego dripa, należy pamiętać aby zawsze dobrać odpowiedni filtr w zależności od możliwej przepustowości naparu w danym dripie.
Nasz przepis na kawę przyrządzoną w dripie V60
Do przygotowania kawy z dripa będziesz potrzebował:
- młynek (najlepiej żarnowy) elektryczny lub ręczny, znajdziesz go na w naszym sklepie.
- Drip o odpowiednim rozmiarze w zależności ile kawy będziemy chcieli przygotować,
- filtry w rozmiarze odpowiadającym dripowi,
- świeże ziarna kawy jasno palonej, najlepiej specialty,
- dodatkowo wagę (gramową do 0,01g),
- wodę (dobrze jakby była przefiltrowana)
- serwer, dzbanek na kawę
- termometr do wody,
- podręczny stoper, może być w zegarku czy też na Twoim smartfonie.
Więc, zaczynamy…
- Odmierz kawę, 6-7 gramów kawy na każde 100 ml wody. Kawę powinieneś zmielić tak aby przypominała gruby piasek.
- Następnie uszykuj wagę. Ustaw na niej serwer i dripper. W dripie umieść filtr złożony w stożek. Gorącą wodą przelej filtr. Pozbędziesz się dzięki temu posmaku papieru, dodatkowo ogrzeje nam dripper oraz serwer, wylej wodę z dzbanka.
Wsyp odmierzoną i odpowiednio zmieloną świeżą kawę do przygotowanego dripa pamiętając o równomiernym ułożeniu kawy. Poczekaj, aż temperatura wody osiągnie 86-96 stopni Celsjusza.
- Wytaruj wagę, włącz stoper i wlej krągłymi powolnymi ruchami wodę w stosunku 2g wody na 1g kawy. W tym momencie zachodzi preinfuzja (z ang. bloomig) co trwa 30 sekund, wtedy kawa wstępnie nam się zaparza.
- Po zakończonej preinfuzji, zalewaj kawę małymi porcjami wody, delikatnymi kolistymi ruchami ku środkowi zatapiając ziarna. (daje nam to równiejszą ekstrakcję kawy). Całkowity czas parzenia(ekstrakcji) powinien zakończyć się po około 2,5-3,5 minuty. Całość naparu wymieszaj poruszając dzbanek, by wszystkie fazy ekstrakcji utworzyły balans.
Teraz możesz cieszyć się wspaniałymi aromatami i smakami przygotowanej przez Ciebie kawy.
Smacznego!

Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy!
Lubisz kawę i wręcz nie wyobrażasz sobie bez niej dnia? Dodatkowo lubisz podróżować, jesteś w ciągłych rozjazdach? Warto byłoby zaopatrzyć się w takie urządzenie jakim jest Aeropress
Czytaj więcej