do kasy suma: 0,00 zł
Nasz sposób na Dripa - Niezłe przelewki na Zielonym Targu Nasz sposób na Dripa - Niezłe przelewki na Zielonym Targu
Nasz sposób na Dripa - Niezłe przelewki na Zielonym Targu

Drip, Pour Over, metoda przelewowa lub inaczej sączeniowa, filtrowana. Jest to jedna z metod alternatywnych parzenia kawy. W naszym sklepie znajdziesz drippery z różnych tworzyw: szkło, metal, ceramika, czy też tworzywo sztuczne. Wybór zależy od gustu, przeznaczenia oraz zasobności gotówki, którą dysponujemy. Konstrukcja dripa w zależności od zastosowanych materiałów nie różnią się od siebie wizualnie i działają na tej samej zasadzie. Jednakże ze względu na  tworzywo, z którego wykonany jest drip występują różnice w stabilności temperatury podczas parzenia kawy. Drip z tworzywa sztucznego jest lekki, tani i niepodatny na stłuczenia, ale ciężej jest utrzymać w nim stabilną temperaturę podczas ekstrakcji kawy.

Porcelanowy drip jest znacznie lepszy pod względem utrzymania pożądanej temperatury, lecz polecamy go do użytku profesjonalnego i domowego. Przy korzystaniu z konkretnego dripa, należy pamiętać aby zawsze dobrać odpowiedni filtr w zależności od możliwej przepustowości naparu w danym dripie.

Nasz przepis na kawę przyrządzoną w dripie V60

Do przygotowania kawy z dripa będziesz potrzebował:

  • młynek (najlepiej żarnowy) elektryczny lub ręczny, znajdziesz go na w naszym sklepie.
  • Drip o odpowiednim rozmiarze w zależności ile kawy będziemy chcieli przygotować,
  • filtry w rozmiarze odpowiadającym dripowi,
  • świeże ziarna kawy jasno palonej, najlepiej specialty,
  • dodatkowo wagę (gramową do 0,01g),
  • wodę (dobrze jakby była przefiltrowana)
  • serwer, dzbanek na kawę
  • termometr do wody,
  • podręczny stoper, może być w zegarku czy też na Twoim smartfonie.
 

Więc, zaczynamy…

  1. Odmierz kawę,  6-7 gramów kawy na każde 100 ml wody. Kawę powinieneś zmielić tak aby przypominała gruby piasek.
  2. Następnie uszykuj wagę. Ustaw na niej serwer i dripper. W dripie umieść filtr złożony w stożek. Gorącą wodą przelej filtr. Pozbędziesz się dzięki temu posmaku papieru, dodatkowo ogrzeje nam dripper oraz serwer, wylej wodę z dzbanka.
  3. Wsyp odmierzoną i odpowiednio zmieloną świeżą kawę do przygotowanego dripa pamiętając o równomiernym ułożeniu kawy. Poczekaj, aż temperatura wody osiągnie 86-96 stopni Celsjusza.
  4. Wytaruj wagę, włącz stoper i wlej krągłymi powolnymi ruchami wodę w stosunku 2g wody na 1g kawy. W tym momencie zachodzi preinfuzja (z ang. bloomig) co trwa 30 sekund, wtedy kawa wstępnie nam się zaparza.
  5. Po zakończonej preinfuzji, zalewaj kawę małymi porcjami wody, delikatnymi    kolistymi ruchami ku środkowi zatapiając ziarna. (daje nam to równiejszą ekstrakcję kawy). Całkowity czas parzenia(ekstrakcji) powinien zakończyć się po około 2,5-3,5 minuty. Całość naparu wymieszaj poruszając dzbanek, by wszystkie fazy ekstrakcji utworzyły balans.

Teraz możesz cieszyć się wspaniałymi aromatami i smakami przygotowanej przez Ciebie kawy.

Smacznego!

 
Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy! | zielonytarg.pl
Zobacz także:

Aeropress - Wyciśnijmy wszystko co najlepsze z dobrej kawy!

Lubisz kawę i wręcz nie wyobrażasz sobie bez niej dnia? Dodatkowo lubisz podróżować, jesteś w ciągłych rozjazdach? Warto byłoby zaopatrzyć się w takie urządzenie jakim jest Aeropress

Czytaj więcej
Wysyłamy tylko wartościowe treści ;)
Zapisz się do newslettera i otrzymuj dodatkowe indywidualne oferty wybrane specjalnie dla Ciebie.
Zostaw nam lajka... :)

... i bądź na bieżąco!

Dowiedz się pierwszy o nowościach

i weź udział w naszych konkursach

 

Logo ZielonyTarg.pl Nie masz jeszcze konta? Dołącz do nas! i odbierz swoje 10% rabatu na pierwsze zakupy!
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl