Rosamonte to yerba mate, która swoją wyjątkowością zachwyca mateisów już od 1966 roku, choć początki działalności firmy sięgają roku 1936. Swój unikatowy aromat i smak yerba mate Rosamonte zawdzięcza doskonalonymi dekadami procesami uprawy, selekcji, obróbki oraz co najważniejsze - leżakowania. Wysuszone i wstępnie rozdrobnione listki i gałązki yerba mate leżakują przez okres od 12 do 24 miesięcy. To właśnie wtedy rodzi się wyjątkowy, wysublimowany aromat Rosamonte, który po prostu... zachwyca. Nasza recenzja rozbiera na czynniki pierwsze wszystko, co kryje w sobie ta fantastyczna argentyńska pozycja. Zapytaliśmy też kilka osób co sądzą o Rosamonte - opinie są dość jednoznaczne.
Co znajdziesz w tej recenzji:
- Różane nuty rosamonte
- Cechy wspólne yerba mate Rosamonte
- Recenzowane produkty Rosamonte
- Rosamonte Tradycyjna
- Rosamonte Seleccion Especial
- Rosamonte Despalada
- Rosamonte Terere
- Rosamonte Suave Seleccion Especial
Różane nuty Rosamonte... czy na pewno?
Wiele źródeł (w tym wikipedia) wskazuje, że proces leżakowania yerba mate Rosamonte odbywa się w towarzystwie drzewa różanego, bądź w beczkach wykonanych z tego właśnie drzewa. Jednak w trakcie pisania tej recenzji, żadne oficjalne źródła, w tym sam producent nie potwierdzają tej informacji. Prawdopodobnie mit ten wywodzi się z samej nazwy Rosamonte, oraz charakterystycznego kwiatu róży w logo firmy. Nazwa Rosamonte oznacza z języka włoskiego "Różana góra".
W recenzowanych przez nas pozycjach Rosamonte nie doszukaliśmy się różanych aromatów. Nie zmienia to faktu, że aromat yerba mate Rosamonte jest niesamowicie złożony. Każdy po jej spróbowaniu będzie miał inne odczucia, a być może nawet wyczuje różane nuty ;)
Cechy wspólne dla marki Rosamonte
Rosamonte to yerba mate z oryginalnym argentyńskim rodowodem. Markę cechuje połączenie tradycji związanej z uprawą i zbiorem yerba mate, oraz w pełni zautomatyzowanego procesu obróbki zebranego surowca. Zbiory na plantacji w Saint Hilaire zaczynają się w kwietniu i finiszują z końcem września. Liście zbierane i selekcjonowane są ręcznie. Producent nie stosuje żadnych pestycydów ani sztucznych nawozów, ponieważ jak sam podaje, gleba na ich rodzimych ziemiach zawiera wszystkie niezbędne minerały, a plony zawsze są obfite. To też sprawia, że właściwości yerba mate Rosamonte są spotęgowane.
Każdy z produktów yerba mate Rosamonte przechodzi przez szereg procesów wspólnych dla każdej z pozycji. Finalny produkt zależy od okresu zbioru liści, czasu suszenia, prażenia (Sapecado) i leżakowania.
Rodzaje yerba mate Rosamonte
Producent wyróżnia 8 rodzajów yerba mate, które produkowane są w fabryce w argentyńskiej miejscowości Apóstoles. My wybraliśmy trzy najchętniej wybierane:
Oprócz powyższych w ofercie producenta znajdują się wersja Premium.
Rosamonte Tradycyjna
Tradycyjna elaborada od Rosamonte to prawdziwy klasyk. Znam tę yerbę dość dobrze, cenię ją za delikatny, wysublimowany smak i słodkawy aromat. Sezonowana jest przez około 12 miesięcy. Rosamonte tradycyjna stoi wysoko na mojej półce wsród elaborad. Opakowanie jest papierowe, bez dodatkowej warstwy ochronnej jak to ma miejsce w przypadku Rosamonte Despalady i Seleccion Esprecial.
Jakość suszu
Susz Rosamonte Traditional jest zdecydowanie grubiej zmielony niż Seleccion Especial, a i jego kolor zdecydowanie wpada w ciemną zieleń. Przy odsypywaniu próbki zauważyłem kilka grubszych gałązek, oraz duże, niewypalone nasiona. Listki i gałązki zmielone są stosunkowo grubo. Pył nie jest bardzo drobny, praktycznie cały czas opada na dno opakowania. Jest też wyczuwalny podczas picia.
Smak i aromat yerby
Smak elaborady od Rosamonte jest dość łagodny jak na półkę yerb tradycyjnych. Nie wybijają się mocno ani goryczka, ani wędzoność. W zapachu jest bardzo świeża, porównywalnie do zielonej yerba mate. Wyczuwalne w zapachu są słodkie kwiaty, ale nie jest to aromat różany. Dość luźna konsystencja utrudnia usypanie kopczyka. Yerba nie ma dużej skłonności do chłonięcia wody, więc na smak trzeba odczekać nieco dłużej, niż na przykład w Seleccion Especial.
Nasza ocena
- Aromat:
- Nuty smakowe:
- Goryczka:
Zalana na gorąco
Pełny smak po pierwszym zalaniu na ciepło wydobywa się po 8-10 minutach. Stosunkowo długo jak na elaborade. Wędzoność jest wyczuwalna już w pierwszym łyku, a goryczka jest ciągnąca, ale raczej średniej mocy.
Przy drugim i trzecim zalaniu wędzoność jak i goryczka jest już znacznie słabiej wyczuwalna. Yerba staje się delikatna, co w moim przypadku przemawia na jej korzyść.
Zalana na zimno
Odpowiedni smak uzyskujemy już po 5-8 minutach. Goryczka uwalnia się stosunkowo szybko, ale jest delikatna i długotrwała. Wyczuwalna jest wędzoność, ale jest ona umiarkowana. Odniosłem wrażenie jakby susz pozostawiał na języku oleisty film. Początkowo przypuszczałem że po prostu nie domyłem dobrze bombilli, ale po ponownym przygotowaniu napoju ze sterylnymi instrumentami efekt się powtórzył. Jest to dosyć specyficzna cecha, niewystępująca w innych pozycjach Rosamonte.
Rosamonte - opinie o tradycyjnej elaboradzie
Arek
Bardzo dobra. Delikatna, nawet przy pierwszym zalaniu.
Radek
Ja nie czuję tutaj żadnej róży... fajna lekka, taka pod wieczór. W dzień wolałbym coś mocniejszego.
Rosamonte Seleccion Especial

Zaraz po otwarciu szykownego opakowania Rosamote Seleccion Especial producent informuje nas o wyjątkowości tego suszu. I jest w tym wiele prawdy. Susz nawet na pierwszy rzut oka jest bardzo dojrzały. Sezonowany jest aż przez 24 miesiące i potwierdza to ciemno-złoto-zielony kolor suszu. Suszenie odbywa się w sposób tradycyjny dla argentyńskiej mate, a użyte do tego celu drewno pochodzi tylko i wyłącznie z drzew liściastych, aby powstały do suszenia dym nie dominował a aromacie yerby. Warto jeszcze dodać, że producent zastosował w przypadku tej yerby dwuwarstwowe opakowanie.

Jakość suszu
W suszu Rosamonte Seleccion Especial znajdziemy różnej wielkości pokruszone listki, różnego rozmiaru gałązki, oraz niewielką ilość drobnego pyłu. Uważne oko dostrzeże również zwęglone nasiona, które jak wiemy są bardzo delikatne i podczas szybkiego suszenia (sapecado) ulegają spaleniu. Susz cechuje się odpowiednim kolorem, charakterystycznym dla klasycznych yerba mate, choć bardziej wpadający w kolor ciemno-złoty. Niektóre z listków są wypalone bardziej, niektóre mniej, ale nie jest to powód do zmartwień. W końcu oczekujemy od tej yerby złożonego smaku i aromatu. A być może nawet jest to część tajemnicy przedsiębiorstwa (?) ;)
Smak i aromat yerby
Trzeba powiedzieć to wprost: niesamowicie zbalansowane wędzone nuty i długa, ciągnąca się w nieskończoność goryczka. Delikatna kwaskowość pojawia się kilka sekund po łyku. Po kilku łykach pojawiają się nuty wskazujące na długie leżakowanie suszu, na przykład charakterystyczne, słodkie aromaty żywiczne.
Nasza ocena
- Aromat:
- Nuty smakowe:
- Goryczka:
Zalana na gorąco
Przy pierwszym zalaniu Seleccion Especial wędzone nuty mocno dają o sobie znać. Smak jest bardzo głęboki i od razu wiemy że mamy do czynienia z wyjątkowym suszem. Gorycz jest umiarkowana, lecz długotrwała i utrzymuje się głownie na końcowych partiach języka. Kolejne dwa zalania nie różnią się stosunkowo od pierwszego, niemniej jednak wędzoność słabnie z każdym kolejnym kubkiem. Inaczej sprawa ma się z goryczką. Ta utrzymuje się przez cały czas i odnoszę dziwne wrażenie, jakby wręcz przybierała na mocy. Ma to zapewne związek ze stopniowym wypłukiwaniem pyłu ukrytego pod usypanym kopczykiem. Sam pył jest absolutnie niewyczuwalny pod językiem, mimo że używam klasycznej łyżeczkowej bombilli bez dodatkowych filtrów.
Zalana na zimno
Na zimno sprawa ma się, z oczywistych względów, zgoła inaczej. Po zalaniu matero zimną wodą, na wydobycie smaku musimy zaczekać nawet 10-15 minut. Dla porównania, Pajarito Saborizada oddaje smak praktycznie od chwili zalania. Sam smak Seleccion Especial intensyfikuje się bardzo powoli, wędzoność jest tutaj symboliczna, ale za to goryczka, podobnie jak w przypadku zalania na ciepło długo utrzymuje się na języku. Kwestią gustu jest to czy ta yerba nadaje się do Terere. Zazwyczaj przy zalewaniu na zimno przyprawiam yerbę odrobiną mięty i kawałkiem cytryny. Połączenie tych orzeźwiających dodatków i głębokiej goryczki nie trafiło w moje kubki smakowe. Seleccion Especial decydowanie bardziej podchodzi mi przygotowana na ciepło.
Opinie o Rosamonte Seleccion Especial
Franek
Jest moc, wykręca przy pierwszym łyku, ale ogólnie jest spoko. Jak dla mnie trochę pachnie sianem, ale to charakterystyczne dla klasyków.
Justyna
Bardzo dobra. Na początku wolę brać delikatniejsze łyki. Najlepiej smakuje mi po drugim, trzecim zalaniu.
Rosamonte Despalada
Skusiło mnie aby zrobić pierwszy łyk despalady od Rosamonte już chwilę po zalaniu. Ciemno palone liście przemawiały za tym że już od pierwszego kontaktu z wodą yerba będzie pałała mocą. Jednak okazało się że susz potrzebuje nieco więcej czasu aby nabrać mocy. Ale już po 5-7 minutach... Rosamonte Despalada pokazuje swój prawdziwy pazur. Jest niesamowicie mocna. Susz jest sezonowany od 12 do 18 miesięcy. Producent do zapakowania suszu wykorzystał dwuwarstwowe opakowanie, tak samo jak w przypadku Rosamonte Seleccion Especial.
Jakość suszu
Jak na despalade przystało, ilość patyczków w pozycji od Rosamonte jest znikoma. Ilość pyłu jest niewielka, lecz jest on dość gruboziarnisty. Kolor suszu jasno wskazuje na wydłużony proces wypalania. Ten przybiera ciemnozielone barwy. Napotkamy też zwęglone nasiona, większe i mniejsze. Zapachem przypomina Rosamonte Tranditional, jest bardzo świeża, lecz jednak w przypadku czerwonej elaborady woń jest znacznie mocniejsza.
Smak i aromat yerby
Główne skrzypce w przypadku Rosamonte Despalada gra mocny, głęboki smak. Mocy nadaje jej obfita dawka mateiny zawartej w liściach ostrokrzewu paragwajskiego. Gorycz jest wysoka, lecz szybko słabnąca i nie pozostaje długo na języku, a przynajmniej w jego końcowych partiach. Nie wyczułem nadmiernej wędzoności. Ta, nawet jeśli występuje, to jest tłumiona przez głęboki smak yerby. Aromat świeżości wyczuwany jest do trzeciego zalania.
Nasza ocena
- Aromat:
- Nuty smakowe:
- Goryczka:
Zalana na gorąco
Na pełną moc musimy zaczekać, nawet 10 minut. Możemy zaobserwować jak susz bardzo powoli absorbuje wodę. Do tego czasu despalada przybiera bardzo lekki, przyjemny smak. Ale po 10 minutach ta delikatna yerba wytacza potężny arsenał mocy. Mocny, niesamowicie głęboki smak. Do tego szybka goryczka, zanikająca po chwili. Prawdziwa petarda! Wędzoność praktycznie niewyczuwalna.
Zalana na zimno
Mogę to śmiało powiedzieć - dla mnie idealna do Terere. Bardzo powoli uwalnia smak, który jest lekko mocny, a goryczki jest na prawdę szczypta.
Opinie o Rosamonte Despalada
Arek
Fajna bo świeża, ale ta moc jest powalająca. Trochę wykręca, ale nie jest przy tym aż tak gorzka.
Radek
Czy ja mam co z kubkami smakowymi? :P Jest mocna, ale myślę że nie tak żeby wykręcało. Dla mnie w sam raz.
Rosamonte Terere
Rosamonte Terere to stosunkowo świeża pozycja w ofercie tego producenta. Jest jeszcze bardziej złożona w smaku i aromacie, niż opisane wyżej pozycje. Po pierwszych kilku łykach na ciepło, przypomniały mi się cytrusowe nuty spotykane w Taragui Citros. Niemniej jednak nie znajdziemy na opakowaniu informacji o żadnych dodatkach. Ale zaraz... co ja robię? Yerbę do terere zalewam ciepłą wodą?! Szalony!
W odróżeniu od pozostałych pozycji Rosamonte, przepis przyrządzania Terere jest oczywiście odpowiednio przystosowany. Producent zaleca dodania dwóch kostek lodu na spód matero, oraz przygotowania w osobnym naczyniu lemoniady, również z lodem.
Jakość suszu
Na pierwszy rzut oka mamy grubo cięte liście, co przy przeznaczonych do picia na zimno yerba mate jest normalne. Jest też trochę gałązek, ale mam wrażenie jest jest ich mniej niż w przypadku Rosamonte Traditional. Susz Terere jest nieco ciemniej wypalony, w porównaniu do Tradicional i Seleccion Especial. Zapach suszu jest bardzo łagodny.
Smak i aromat yerby
Bardzo łagodna i świeża w smaku yerba. Bardzo ciekawe jest to, że wyczuwalny jest lekko kwaskowaty posmak. Byłbym nawet skłonny powiedzieć, że są to nuty cytrusowe. Ale jak to w Rosamonte - każdy czuje co innego. W zapachu nieco słomiana. Konsekwencją grubego cięcia lisci jest luźna konsystencja, która podobnie jak w Rosamonte Traditional utrudnia usypanie kopczyka - tym bardziej przy piciu na zimno. A aa pełnię smaku przyjdzie nam poczekać nawet do 10 minut po zalaniu.
Nasza ocena
- Aromat:
- Nuty smakowe:
- Goryczka:
Zalana na gorąco
W zasadzie tę część mógłbym pominąć, ponieważ Rosamonte Terere przeznaczona jest do picia na zimno. Ale nie byłbym sobą gdybym nie spróbował jej zaparzyć :) Bardzo szybko oddała smak. Sam smak jest lekki, goryczka wyczuwalna, niedominująca, ale dość długo utrzymująca się. Dominuje za to kwaskowość, której źródła pochodzenia nie jestem w stanie stwierdzić. Być może jest to sekretem producenta. Wędzoność również też o sobie znać. Prawdziwy miks aromatów.
Zalana na zimno
Tutaj Rosamonte Terere pokazuje swoje prawdziwe przenaczenie. Smakuje doskonale. Występnująca w tej yerbie kwaskowość nadaje dodatkowego charakteru. Przygotowana zgodnie z zaleceniami producenta - w moim przypadku sok z limonki z dodatkiem borówek (wygrzebanych z dna zamrażalnika). Prawdziwa moc orzeźwienia!
Opinie o Rosamonte Terere
Arek
Bardzo smaczna, ale wiesz że nie lubię borówek... jak dla mnie idealna z samą wodą i lodem.
Radek
Specjalistą od Terere nie jestem, ale smakuje na prawdę spoko. Dużo się w niej dzieje.
Rosamonte Suave Seleccion Especial
W ofercie Rosamonte każdy znajdzie coś dla siebie. Także początkujący mateiści - nawet Ci najbardziej wymagający, którzy jeszcze nie zdążyli się dobrze opić yerba mate, a od razu oczekują najwyższej jakości suszu ;) I Rosamonte dobrze rozumie takich klientów, dlatego zapewne powstała pozycja Rosamonte Suave Seleccion Especial. Bardzo podobna do Rosamonte Seleccion Especial, jednakże o wiele słabsza. Na tyle słabsza, że w zasadzie siedzę i piję, i piję... i piję ;) I tak mogę pić w nieskończoność.
Jakość suszu
W zasadzie susz z wyglądu i aromatu niczym nie odbiega od opisywanej wyżej Rosamonte Seleccion Especial. Jest nieco więcej pyłu. I to według mnie jedyna różnica. Grubo cięte listi, odrobina gałązek. Listki w różnym kolorze, podobnie jak w mocniejszej odmianie - Seleccion Especial.
Smak i aromat yerby
Podobnie jak w przypadku Rosamonte Seleccion Especial: goryczka i nuty wędzone doskonale się uzupełniają. Kwaskowość nie jest wyczuwalna. Zapach - bardzo delikatny, słomiany, i niestety bardziej przypomina mokrą słomę. Tutaj minus.
Nasza ocena
- Aromat:
- Nuty smakowe:
- Goryczka:
Zalana na gorąco
Pierwszy łyk wziąłem dopiero po 10 minutach (zagadałem się z Radomirem ;)). Po czym odłożyłem jeszcze na 5 minut aby mieć pewność, że to już maks co może od siebie dać Rosamonte Suave. Po upływie tego czasu nie wiele się zmieniło. Bardzo delikatny smak yerba mate, oczywiście z charakterystycznymi dla Rosamonte nutami smakowymi. Już pod sam koniec, kiedy w matero nie zostało wiele wody, pojawiła się mocniejsza goryczka. To zapewne wina większej zawartości pyłu niż w pozostałych pozycjach Rosamonte.
Zalana na zimno
Rosamonte Suave Seleccion Especial zdecydowanie nadaje się do terere. Za wyjątkiem lekkiej kwasowości, która jest obecna w Rosamonte Terere, zalana na zimno Rosamonte Suave Seleccion Especial nie wiele się różni od swojej siostry w błękitnym opakowaniu. Nawet pokusiłem się aby zalać ją lemoniadą - bomba.
Opinie o Rosamonte Suave Seleccion Especial
Justyna
Lajtowa, taka na co dzień. Praktycznie drugie, trzecie zalanie nie różni się od pierwszego.
Radek
Praktycznie taka sama jak [Rosamonte] Terere, nie czuję różnicy.
Podsumowanie
Udowodniliśmy, że Rosamonte to prawdziwa królowa w yerbowym świecie. Mate dopracowana w każdym calu, począwszy od zbiorów aż do paletowania produktu końcowego i logistyki. Trudno zatem się dziwić, że cieszy się ogromną popularnością, również na naszym rodzimym rynku. W naszym sklepie znajdziesz bogaty wybór produktów yerba mate Rosamonte. Zapewne zapytasz - który polecamy? Odpowiedź może być tylko jedna: KAŻDY. Jak pokazaliśmy w powyższej recenzji, każdy z rodzajów Rosamonte cechuje się unikalnymi własnościami. Jestem przekonany że w tym bogactwie smaków i aromatów na pewno znajdziesz ten, którego tak długo szukasz ;)
Dziękuję Justynie, Frankowi, Arkowi i Radkowi za pomoc w stworzeniu tej recenzji. Dzielnie wytrwali w trakcie testów każdego z produktów Rosamonte, łącznie spijając jakieś 40-50 kubków yerby ;) Szacun, dzięki!
Wasze opinie
Lubimy gdy dzielicie się z nami swoimi opiniami na temat naszych publikacji. Dajcie znać w komentarzach jakie są Wasze opinie o Rosamonte.
Tomcio
Jak dla mnie despalada porownywalna z selection especial, ta druga nawet mocniejsza jest. Zaleta rosa monte jest to ze mozna zalewac duzo razy i dlugo utrzymuje smak.